– Vi hoppas att förvaltningsrätten kan förstå det unika och pressade läge som rådde under pandemin, då så många människor blev svårt sjuka samtidigt , säger Ragna Forslund, upphandlingschef på Region Stockholms serviceförvaltning.
Hon tillägger:
– Det var rimligt och nödvändigt att ta in extrapersonal på det sätt vi gjorde för att trygga vården De ramavtal som slöts var en tillfällig brygglösning i avvaktan på en mer långsiktig lösning, upphandlad på vanligt sätt.
I ett yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm ger Region Stockholm via sitt juridiska ombud Ramberg advokater, sin syn på ärendet där Konkurrensverket yrkat maximala tio miljoner kronor i ”upphandlingsböter” för ett ramavtal som myndigheten klassar som en otillåten direktupphandling.
Enligt Region Stockholm har processen med ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering stöd i LOU genom bestämmelserna om synnerlig brådska och synnerliga skäl.
I inledningen av pandemin, våren 2020 bedömdes smittspridningen som oförutsebar av EU-kommissionen.
Ramavtalet för i första hand första halvåret 2022 ingicks i december 2021.
Konkurrensverket riktar in sig på det faktum att ramavtalet blev klart 19 månader efter EU-kommissionens meddelande och ifrågasätter i sin ansökan om upphandlingsskadeavgift om pandemin ”vid den tidpunkten fortfarande kunde betraktas som en oförutsebar händelse.”.
Myndighetens beskrivning får Region Stockholm att reagera med ett bitvis mycket irriterat tonläge.
”Det som hela tiden var oförutsebart var pandemins förlopp och utveckling. Under en lång tid visste ingen att pandemin skulle komma i vågor eller hur många och långa, vilka mutationer som skulle uppstå eller hur många som skulle behöva söka sjukvård och i vilken omfattning.”, skriver Ramberg advokater som ombud för Region Stockholm.
Påståendet att Region Stockholm inte ”tog tillvara på tiden” under upphandlingsprocessen bemöts med:
”Formuleringen är närmast raljant och står i bjärt kontrast till den situation som De Upphandlande Myndigheterna faktiskt upplevde”
Region Stockholm begär nu en muntlig förhandling med motiveringen att det handlar om stora belopp som och att vittnesförhör bäst kan beskriva bemanningsproblematiken under pandemin.
De vårdverksamheter som gjort avrop är olika delar av Region Stockholm (SLSO, Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och S:t Eriks ögonsjukhus) samt kommunalförbundet Tiohundra, som drivs av Region Stockholm och Norrtälje kommun.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer