Riksrevisionen sågar de båda statliga ramavtal inom telekomområdet som granskats i en färsk rapport om statens roll på telemarknaden. Avtalen, som tecknats av Verva och ärvts av Kammarkollegiet, anses vara för mycket fokuserade på administrativa besparingar och sakna kriterier som främjar marknadsutveckling och innovationskraft.
– Våra erfarenheter visar tydligt att inte heller de administrativa besparingarna är särskilt stora, säger Lars Hultman, kundansvarig för offentlig förvaltning vid Telemanagement.
Den salvan avlossas inte från vem som helst. Telemanagement är landets förmodligen mest anlitade konsultföretag vid genomförande av avrop på Kammarkollegiets ramavtal inom detta område.
Telemanagement noterar att avtalen oftast förutsätter en förnyad konkurrensutsättning, vilket ställer krav på att avropsförfrågan måste uppfylla en stor del av de förutsättningar som en LOU-upphandling normalt gör. Att lägga till nya skall-krav, på till exempel kvalitet, är inte möjligt.
– Det innebär att priset blir avgörande på bekostnad av kvalitet. En mobilteleoperatör kan vinna trots att man har en sämre mobil täckning.
Ökad volym är ett klassiskt argument för att vara med på ramavtal. Fast Telemanagement kan inte se att mindre myndigheter tjänar på att finnas på samma ramavtal som de stora myndigheterna.
– Priserna är inte lägre än vad man erbjuder exempelvis dem som inte använder sig av ramavtalen. Många av leverantörerna besvarar inte ens avropen på komplexa tjänster från mindre förvaltningar.
Slutsatsen är klar:
– Kammarkollegiets ramavtal på detta område inte är någon bra väg, vare sig när det gäller att skapa effektiva lösningar eller att göra bra affärer för offentlig förvaltning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer