Det är inte bara inom politiken som branschorganisationens linje – som Upphandling24 beskrivit i en tidigare artikel – fått ett svalt mottagande.
Morgan Jansson, som är tjänstledig som inköpschef för Stockholmshem för uppdraget som verkställande chef för Rättvist byggande, ser det som en grov förenkling att koppla högre kostnader till LOU.
Han pekar på den politiska styrningen av de kommunägda bostadsföretagen.
– Kommunerna driver kravställningen för att främja hållbarhet och arbetstillfällen men även lokala angelägenheter som trygghetsfrågor samt främja lokalt näringsliv genom att öppna för små och medelstora anbudsgivare med mera. Även energikraven är ambitiösa.
– Dessa krav driver förstås upp kostnaderna och finns kvar även om själva upphandlingsprocessen skulle göras utan LOU som ram, säger Morgan Jansson, som har erfarenheter från inköpsarbete i både privat och offentlig sektor.
Han ser också fördelar i arbetet mot korruption med den insyn som följer med LOU med tillägget att privata företag dock kan ha lättare att agera vid problem.
– Alternativet till LOU öppnar för mer fusk och korruption inom offentliga inköp – det vill väl ingen?
Morgan Jansson hoppas istället på ett annat fokus:
– Kompetensen hos upphandlare behöver bli mycket, mycket högre avseende att förstå och driva goda affärer. Och att förstå marknaden.
I den statliga typhusutredningen summeras Byggföretagens inställning från de rundabordssamtal som genomfördes som en del av utredningen.
I samtalen betonade Byggföretagen LOU som en garant för konkurrens på justa villkor och det fanns ”en stor oro hos byggföretagen om negativa effekter om inte allmännyttan skulle omfattas av LOU”.
Beräkningen om högre byggpriser genom LOU har sin grund i en utredning för två år sedan. Konsultföretaget Tyréns kom då fram till att allmännyttan generellt har tio procent högre byggpriser än privatvärdar, baserat på prisstatistik.
Men Tyréns slutsats då att skillnaden kan tolkas som en konsekvens av LOU lyfts numera fram som fakta av Sveriges allmännytta och flera medlemsföretag.
Fredrik Törnqvist, vd för allmännyttiga Stångåstaden som en del av Linköpings kommunkoncern, har exempelvis rubricerat ett blogginlägg med ”LOU fördyrar med 100 miljoner kronor varje år”.
I lokaltidningen Corren intervjuas upphandlingskonsulten Magnus Josephson, som är skeptisk till LOU-kritiken.
Hen pekar på risker för korruption och jäv med minskad insyn och även att ett LOU-undantag skulle ta många år att genomföra eftersom det kräver stöd på EU-nivå.
– Jag tycker att allmännyttan borde se mer lösningsorienterat på de här frågorna – att det är ett avtalsproblem och inte ett LOU-problem. Det kan exempelvis handla om att ingå fler samverksavtal för att kunna diskutera lösningar med leverantören, säger Magnus Josephson.
Börjar bli väldigt trött på allmännyttans påstående att det blir dyrare med LOU.
Det är naturligtvis helt fel en konkurrensutsättning som minimerar prisdumpningar, korruption, mutor och ekonomisk brottslighet, svart arbetskraft samt innebär likabehandling och att ingen gynnas eller missgynnas vid en upphandling är en obetalbar samhällstjänst.
Påståendena att det alltid är lägstaprisupphandlingar är också fel en offentlig upphandling enligt LOU föregås av ett långsiktigt planeringsarbete där alla parametrar vägs in från marknadsundersökningar, dialog, förberedelser med ett stort inslag av brukarinflytande och politiska intentioner.
Långsiktig planering är ett bra redskap då fort och fel alltid får negativa konsekvenser. Bli mer professionella.
Dessutom en utredning som är ett beställningsverk (Tyréns) har ringa värde. En fullfjädrad entreprenadupphandlare uppfyller alla krav man kan ställa för att göra goda affärer och det finns många.
Jag tycker denna diskussion är intressant och bra att man vänder på stenarna dvs att man kontrollerar möjligheten till förändring. Jag vet att det finns många duktiga och seriösa byggföretag där ute som är ännu bättre på uppföljning än vad vi är som arbetar med upphandling inom byggsidan.
Jag skulle hellre vilja att för att skylla på upphandlaren lämna förslag på hur man ska jobba med LOU för att kunna göra bättre affärer. VI som jobbar som upphandlare vill självklart göra de bästa affärerna för vår myndighet/kommun.