I juli publicerade Upphandling24 en artikel om att Almega beklagar att 80- och 90-talets privatiseringsvåg stannat av.
I en så kallad idéskrift lyfter arbetsgivar- och branschorganisationen för tjänsteföretag tolv områden som borde gå från offentlig till privat regi.
Artikeln blev en av de mest kommenterade under sommaren, och flera av läsarna sågade förslagen.
Något som överraskar Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega, som står bakom rapporten.
– Vi har fått främst positiv respons, både muntligt och i olika opinionstexter, skriver han i ett mejl till Upphandling24.
Och att det skulle finnas en negativ syn bland många svenskar vad gäller tidigare privatiseringar inom samhällsviktiga områden håller han inte med om.
– Det tror jag inte alls det finns. Jag tror till exempel att väldigt få svenskar vill gå tillbaka till ett samhälle med två tv-kanaler och där staten ägde landets alla telefoner.
En läsare skriver att rapporten saknar reflektion om hur flytten av myndighetsbeslut, såsom lantmäteri, bilbesiktning och skolbetyg, uppfattas när de utförs av privat verksamhet.
Något som Fredrik Segerfeldt menar är en missuppfattning.
– Frågan om skolbetyg har, tack vare effektiv opinionsbildning från valfrihetens motståndare, fastnat i frågan om friskolor. Alla seriösa bedömare vet att det inte handlar om det, utan att problemet är betygssystemets utformning.
Hur ser du på möjligheterna att förslagen i skriften blir verklighet? Har sannolikheten ökat efter regeringsskiftet?
– Hittills har regeringen inte agerat i den riktningen. På kort sikt är det kanske osannolikt. Men vi hoppas kunna inspirera. Och det är klart att det är mer sannolikt att en borgerlig regering ger större utrymme åt det privata.
Vilket av de tolv förslagen ser du som mest sannolikt att bli av?
– Möjligen är det svårt att se att något av förslagen blir av under mandatperioden. Men jag sätter hopp till Irene Svenonius och att hon ska driva på i frågan om privata sjukvårdsförsäkringar.
Och vilket av förslagen står högst på din önskelista?
– Egentligen är det viktigaste riktningen, att regeringen över huvud taget tänker i dessa termer, inte minst med tanke på landets ekonomiska svårigheter. Men just privata sjukvårdsförsäkringar tycker jag är angeläget, givet de problem vi har med köer i svensk sjukvård, anser Fredrik Segerfeldt.
Blev inte bättre med dessa uttalanden. Och sjukvården får de gärna hålla sig borta ifrån.
Intressant att man försöker skyla över problemen med betygsättning beror på betygssystemet och inte att betygen har blivit en “handelsvara” som används för att locka till sig “kunder” i form av elever.
Att relatera till att man fått bra feedback i opinionen är inte heller någon garant för att merparten av befolkningen tycker det är en bra ide. Opinionstexter kräver trots allt kännedom om skriften (som mig veterligt inte direkt har varit ute i några av de stora tidningarna i någon direkt synbar plats).
Slutligen, kommer sjukvårdsförsäkringar verkligen att skapa kortare köer överlag i sjukvårdssystemet? Eller tillåter det snarare de som har råd med en sjukvårdsförsäkring att kringgå kön genom att vända sig till en privat vårdgivare. En privat vårdgivare som konkurrerar med den offentliga vården om samma personal, på en arbetsmarknad som för närvarande är långt i från balans mellan tillgänglig arbetskraft och efterfrågan.