Timrå kommun har en uttalad målsättning att öka dialogen kring upphandlingar.
2019 lanserades en e-tjänst för att ta emot anmälningar om att kommunen bedriver osund konkurrens.
Upphandlingsstrategen Stefan Eriksson sade då att tjänsten främst hade ett symbolvärde, och ett år senare är antalet anmälningar mycket riktigt få.
– Vi har fått in två anmälningar. Efter genomgång med berörd verksamhet samt dialog med anmälarna så är bägge fallen utredda. Resultatet blev att det inte var osund konkurrens och ingen åtgärd vidtogs, säger Stefan Eriksson.
Det försiktiga intresset hindrar inte kommunen från att nu lansera ytterligare en e-tjänst: ”Sköter vi våra inköp?”.
– Tjänsten är utformad för att enklare kunna påtala när kommunen exempelvis köper in varor utanför avtal eller handlar utan att ha genomfört en korrekt upphandling, säger kommunchef Andreaz Strömgren, som siktar på att Timrå ”ska bli bäst i Sverige på upphandling”.
För att nå detta har kommunen bland annat tagit fram en film som slår hål på myter om upphandling.
– Vi vill att fler ska förstå skillnaden mellan myter och verklighet och vikten av att lämna anbud. Det tjänar både företagen och vi på, säger Stefan Eriksson.
Sedan i våras har alla företag också möjlighet att träffa en upphandlare kostnadsfritt under 1-1,5 timme.
– Vi går bland annat igenom hur en upphandling går till och vilka regler som gäller. Responsen var god men vi hann bara ha två möten innan pandemin slog till, och vi pausade det, säger Stefan Eriksson.
I Svenskt Näringslivs senaste rankning gav företagen i Timrå kommunens upphandling betyget 3,41, vilket är det sjunde högsta betyget i landet. Rikssnittet är 2,63.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer