Under 2014 annonserade 1 149 myndigheter upphandlingar enligt upphandlingsreglerna. I och med att endast en myndighet finns registrerad per upphandling smyger Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten in en liten braskapp i Siffror och fakta om offentliga upphandlingar (pdf) och det är att det därmed inte går att urskilja samordnade upphandlingar.
De som annonserade minst en upphandling gjorde i genomsnitt 16 upphandlingar. Allra flitigast var Trafikverket. Med 888 upphandlingar ligger verket långt före tvåan Stockholms stad som i fjol kom upp i 318 upphandlingar. Trea på listan är Inköp Gävleborg med 283 upphandlingar.
Inte oväntat har Trafikverket och Stockholms stad också flest överprövningar, 46 respektive 32 stycken. Fast utslaget på Trafikverkets många upphandlingar blir procentsiffran bara 5,2, en klart lägre andel än för de flesta andra.
Landsting och regioner ligger högt i denna delstatistik. Av Stockholms läns landsting och Region Skånes upphandlingar överprövades 17 procent. Generellt bedöms sannolikheten för överprövning större ju fler anbudsgivare som deltar i en upphandling.
Av de upphandlingar som annonserades 2014 hade 40 procent, över 7 400 stycken, minst en kod inom anläggningsarbete. Det förklarar att bygg- och teknikföretag lämnar flest anbud.
NCC Construction deltog under fjolåret i 630 upphandlingar, vilket är en god bit före tvåan WSP med 438. Även Peab och Skanska finns på tio-i-topplistan.
I genomsnitt lockade de upphandlingar som annonserades under 2014 anbud från 4,5 anbudsgivare. Bland de enskilda länen utmärker sig Södermanland med genomsnittet 5,2.
Den bransch som fick anbud från flest anbudsgivare var arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster. Sådana upphandlingar attraherade åtta anbudsgivare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer