Kost & Näring jämför de fyra grossisterna Martin & Servera, Menigo, Gunnar Dafgård och Svensk Cater. Svensk Cater är ny för i år.
Samtliga ställer sig också bakom initiativet till barometern.
-Det är jätteroligt att grossisterna också är med. Vi behöver varandra allihopa och vi behöver dialog, säger Anita Åberg, sammankallande i fokusgruppen för livsmedelsupphandling inom Kost & Näring.
Enkäten skickades under en månad i våras till kostchefer med ansvar för närmare en miljon dagliga portioner i 298 kommuner och landsting. Hälften svarade.
Överprövningarna inom livsmedelsupphandlingar minskar alltså. Bara i två fall under perioden pågick en överprövning som anledning till att inköpen från någon av grossisterna inte hade reglerats i ett avtal. Förra året var siffran 14.
-Vi är väldigt glada för nedgången. De stora grossisterna har visat i praktiken att det är slut på de många överprövningarna, säger Anita Åberg.
Kostcheferna fick också svara på frågan: Blev det aktuella avtalet med grossisten föremål för överprövning under upphandlingsprocessen? Förra året svarade 29 procent ja, i år var siffran 20 procent, alltså var femte avtal. Det innebär en minskning med nära en tredjedel.
Menigo är den grossist som begärt flest överprövningar, drygt 60 procent, följt av Martin & Servera med drygt 30 procent. De övriga två i enkäten hade inga.
Men landets kostchefer tampas med ännu större bekymmer. Det största problemet är att livsmedelsleverantörerna ofta byter ut upphandlade varor. Dessutom aviseras bytet med kort varsel.
-Vi får inte det vi beställer. Det kan handla om ett annat märke än det vi vill ha, annan storlek på köttbullarna eller fel fetthalt. Får vi inte det vi beställer faller våra riktlinjer och det blir störningar i hela produktionsledet, säger Anita Åberg.
Enda skälet till att kostcheferna kan förstå att en vara byta ut är om det har försvunnit från marknaden. Inte annars.
De här problemen framgick även i förra årets grossistbarometer och de kvarstår, även om snittbetyget för grossisterna förbättrats något. När det gäller utbyte av varor har snittbetyget förbättrats från 2,99 till 2,73 på en sexgradig skala. Betyget 3 står för ”vissa problem”.
I år liksom förra året har kostcheferna störst problem med Menigo och Martin & Servera. Båda ligger högre än framför allt Svensk Cater men också Gunnar Dafgård.
Men Kost & Näring påpekar att man ska tolka resultaten för Gunnar Dafgård och Svensk Cater med relativ försiktighet eftersom det är färre som har erfarenhet av de mindre grossisterna.
Kostcheferna får även frågor om den egna organisationens uppföljning av avtalen. Finns det en rutin att regelbundet följa upp avtal? I fyra fall av fem bevarades frågan med ett ja, en tydlig förbättring mod 2014, från 76 procent till 80 procent.
Kostcheferna ger också ett gott betyg på på sig själva: de anser sig vara väl insatta i avtalet med grossisten. Där är betyget strax över 4 eller ”väl insatt”.
Till sist fick kostcheferna frågan om de var nöjda med sin grossist. Anmärkningsvärt är att nykomlingen Svensk Cater får högsta betyget av grossisterna, 7,67, på en tiogradig skala. Värt att notera är att betyget bygger på 15 svar.
Skillnaderna i resultat för de övriga tre jämfört med 2014 är mycket små. Martin & Servera (83 svar) får totalomdömet 7,36, följd av och Menigo (58 svar) på 6,07 och Gunnar Dafgård (16 svar) på 6,06.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer