Få färdtjänstresor leder till allvarliga fel. Det framgår av den analys av statistik från Göteborgs stad och Stockholms läns landsting som WSP genomfört på uppdrag av Svenska Taxiförbundet.
Av 5,4 miljoner genomförda resor i Stockholm och Göteborg under år 2014 kom 0,4 promille fram för sent. Andelen som kört till fel adress är 0,04 promille.
– Trots att misstagen är ytterst få ser vi att det finns en förbättringspotential och därmed möjlighet att komma närmare vår nollvision för färdtjänsten, säger Per Juth, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet.
Av körningarna ledde 0,02 promille till en olycka. Olyckor orsakas ofta av att fordonet blivit påkört av annat fordon och är utanför förarens kontroll. Hälften av olyckorna skulle gå att förebygga om föraren hade följt anvisningarna, spänt fast säkerhetsbälte eller rullstol samt kört mjukt och försiktigt.
Enligt taxiförbundet är avtalen i sig en orsak till att det blir fel:
– Snäva tidsramar vad gäller väntetider leder till missnöje hos brukarna, då fordonet inte får vänta längre än vad avtalet medger, säger Per Juth.
Även PUL leder till incidenter.
– Personuppgiftslagen innebär att föraren inte får information om vilken funktionsnedsättning som brukaren har. Dementa personer kan ge ett klart intryck och insistera på att bli körda till annan adress än den uppgivna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer