Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Tullchocken – så hanterar du prisjusteringar

GästkrönikaDe senaste amerikanska tullhöjningarna har skakat om den globala handeln – men hur påverkas offentliga upphandlingar i Sverige? När oförutsedda kostnadsökningar träffar redan upphandlade avtal, ställs både leverantörer och upphandlande myndigheter inför svåra juridiska och praktiska frågor. Delia Ander och Malin Kulaweera, B3 Upphandling, reder ut vad som gäller.

| 2025-04-23
Malin Kulawera och Delia Ander, B3 Upphandling, reder ut vad som gäller med de nya amerikanska tullarna.

Den 2 april meddelade USA:s president att landet ska införa tullar mot en rad länder och regioner: 54 procent mot Kina, 20 procent mot EU, 26 procent mot Indien och 24 procent mot Japan. Han bekräftade även att USA inför tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon.

De amerikanska tullhöjningar mot EU-länderna infördes och samma dag pausades en del av dessa i 90-dagar.  Samtidigt kvarstår tre andra stora amerikanska tullhöjningar mot EU. Kvar finns de tre tidigare USA-tullarna mot EU på stål och aluminium på 25 procent, biltullarna på 25 procent och den generella tullavgiften på 10 procent på alla EU-varor.

De nya tullavgifterna medför en stor osäkerhet och kommer att ha en betydande inverkan på många företag, särskilt de med större exponering genom varuflöden till USA. Om USA inför tullar på produkter från EU-företag skulle de bli dyrare och därmed säljas mindre. Om EU reagerar genom att införa tullar på amerikanska produkter skulle dessa bli dyrare för köpare på EU-marknaden.

Att USA inför tullar på andra delar av världen kan också skapa problem för EU. Berörda länder kan besluta att omdirigera sina produkter som skulle bli för dyra att sälja i USA till Europa, vilket gör det svårare för EU-företag att konkurrera. Eftersom den globala ekonomin är starkt sammanflätad kan det också störa leveranskedjan för många EU-företag, vilket gör det svårare att hitta specifika produkter till ett rimligt pris.

Den osäkerheten drabbar även upphandlande myndigheter som har långsiktiga ramavtal eller avtal för köp av varor som i sin tur kan påverkas direkt eller indirekt av USA:s import tullavgifter. Leverantörer har möjlighet att påkalla prisjusteringar under pågående avtal i första hand baserat på avtalsklausulen som reglerar villkoren för prisjusteringar.

Huvudregeln är att inga andra grunder för prisjusteringar kan accepteras av den upphandlande myndigheten om dessa inte specifikt anges i prisjusteringsklausulen. Avtalet kan inte ändras på andra grunder utan att genomföra en ny LOU upphandling. En ändring av ett ingånget ramavtal utan stöd i någon av dessa bestämmelser utgör en otillåten direktupphandling och avtalet kan ogiltigförklaras i domstol.

Reglerna i 17 kap. 9-17 §§ LOU utgör dock ett undantag från skyldigheten att genomföra en ny upphandling. Införandet av amerikanska tullarna kan vara en oförutsebar omständighet som avtalsparterna inte hade kunnat förutse när avtalet har tecknats. Undantag från dessa regler ska tolkas restriktivt och vid en prövning i domstol är det den upphandlande myndigheten som ska visa att undantaget om oförutsebara omständigheter i 17 kap. 12 § LOU är tillämpligt.

När en leverantör gör en framställan för prisjustering av ingånget avtal ska detta göras främst med stöd av bestämmelserna i prisjusteringsklausulen. När leverantören åberopar ett undantag bör den upphandlande myndigheten kräva att leverantören visar att oförutsedda omständigheter föreligger och att just dessa har påverkat prisfluktuationerna som ligger till grund för framställan om prisjustering. I detta skede är det leverantören som ska visa vad de ökade kostnaderna grundar sig på samt vilken påverkan de har på produktens eller tjänstens totala kostnad.

Det ligger i sakens natur att leverantören har expertkunskap när det gäller prissättning och hur de amerikanska tullavgifterna påverkar respektive avtal. Varje avtal är unikt och bedömningen måste göras enskilt, man kan tänka sig att enbart vissa delar kan godkännas, att prisjusteringen är tidsbegränsad och tillfällig.

Vid en domstolsprövning flyttas bevisbördan till den upphandlande myndigheten som har accepterat prisändringen. Beviskravet för den upphandlande myndigheten är relativt högt ställt för att kunna åberopa undantagsreglerna i 17 kap 12 § LOU.

Vid ändring av ingånget kontrakt ramavtal med stöd av 17 kap. 12 § har en upphandlande myndighet annonseringsskyldighet. Ändringen ska publiceras i en annonsdatabas som är registrerad enligt lagen (2019:668) om upphandlingsstatistik (17 kap. 16 § LOU).

Om en upphandlande myndighet felaktigt godkänner en prisjustering finns risken att konkurrenter ansöker om att avtalet ska förklaras ogiltigt i domstol. En eventuell ogiltigförklaring gäller även retroaktivt, det vill säga från det att avtalet ingicks och innebär att alla prestationer som hunnit utbytas mellan avtalsparterna ska återgå vilket kan få svåra konsekvenser för alla avtalsparter.

Amerikanska importtullhöjningar kan påverka LOU upphandlade avtal. Man kan tänka sig att många frågor dyker upp i praktiken kring möjligheten/skyldigheten att göra prisjusteringar i ingångna LOU/ LUF-upphandlade avtal på grund av oförutsebara omständigheter och kostnadsökningar som beror på det osäkra och turbulenta världsläget. Framställningar som är allmänt hållna ska inte godkännas. Stöd för ändringar ska alltid sökas i själva avtalet, i force majeure-klausulen, se vilka grunder för prisjustering som redan finns reglerade i avtalstexten med mera. Denna typ av oförutsebara omständigheter är sällan reglerade på förhand.

Eftersom det saknas praxis från kammarrätter är det fortfarande en svår bedömning med tanke på att leverantörerna är de som har expertkunskapen gällande prissättning och prissättningens påverkan av ingångna avtal.

Text: Delia Ander, senior upphandlingskonsult och jurist, Malin Kulaweera, senior upphandlingskonsult på B3 Upphandling.

Annons

Vill du bli en fena på att skriva avtal?
Den populära utbildningen Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF reder ut komplexiteten i att skriva och hantera avtal.
Läs mer här!

Läs mer: LOU

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

En kommentar på “Tullchocken – så hanterar du prisjusteringar”

  1. Robert skriver:
    28 april, 2025 kl. 06:24

    Många leverantörer till offentlig sektor fick till nya priser utifrån när bränslepriserna (bensin, diesel) ökade drastiskt för några år sedan.
    Förhandlingar genomfördes.

    Hur många av dessa avtal reglerades tillbaka när reduktionsplikten försvann och bränslepriserna sjönk lika drastiskt???

    Inte många skulle jag gissa!
    Följer man i dessa fall LOU, LUF, när man inte reglerar tillbaka priserna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Bolagsverket

Kontrolltjänst med förhinder

En första, begränsad version av Bolagsverkets tjänst för samordnad registerkontroll kan vara klar i slutet av 2026. Myndigheten ser dock en rad svårigheter i utvecklingsarbetet fram till en planerad slutprodukt 2028.

Riksdagsenighet om IPI

Upphandlingslagarna går mot nya ändringar 1 juli efter riksdagsbeslut som anpassning till EU:s IPI-förordning.

Foto: Mostphotos

Utlovar enklare annonsering

Verktyget Tendsign kritiseras för att vara svårt och tidsödande att använda för efterannonsering. Nu utlovar leverantören Mercell förbättringar.

Nya perspektiv från syd

Karriär

Inköp och IT som tidigare – men också en helt ny form av offentligt styrd organisation. Anna Lipkins nya chefstjänst på Skånes kommuner har både inslag av ”gammalt och nytt”.

Växer med kommunsamverkan

Stenungsunds kommuns inköpsorganisation växer med ett nytt uppdrag för kommungrannen Tjörn.

Foto: Magnus Laupa.

Politisk träta om extramiljoner

Oppositionen i Region Uppsala ville se en särskild satsning på inköpsorganisationen med sex miljoner kronor i tillskott. Men den politiska ledningen ser initiativet som överflödigt.

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Upphandlare med inriktning mot entreprenad

Strategisk inköpare inom sociala tjänster

Strategiska inköpare inom konsult- och servicearbeten

Enhetschef till upphandlingssektionen, Huddinge kommun

Senaste nyheterna

BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
Växer med kommunsamverkan
Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall
Politisk träta om extramiljoner
Inköpsvolymen ökar kraftigt
Slottner.Fler ska arbeta mot korruption
Upphandlare med inriktning mot entreprenad
Han är KKV:s nye chefsjurist
Stämmer leverantör på miljoner
Människan bakom arbetet i avtalet
Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”
Upphandlare pressas av AI-anbud
Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Fel förkasta lågt anbud
Granskar mutor i upphandling
I snitt 111 anbud – per konstupphandling
Avtalscontroller för en dag
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Politisk träta om extramiljoner
  • Han är KKV:s nye chefsjurist
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt
  • Fler ska arbeta mot korruption
  • Stämmer leverantör på miljoner
  • Upphandlare pressas av AI-anbud
  • Utlovar enklare annonsering
  • Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”
  • Människan bakom arbetet i avtalet
  • Nya perspektiv från syd

Läsarnas åsikter

Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…
Jonte : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Håller med Peter! Tendium känns lite som bondfångeri i vetenskaplig förklädnad. Vi som jobbar med upphandling har väl alla råkat…
Joker : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Less upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Ja håller fullt ut med alla kommentarer ovan. Har givit upp på att efterannonsera om jag har flera anbudsområden och…
Peter Karlsson : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Vad är det här för rapport? "Offentlig upphandling har länge varit ett område präglat av bristande transparens" följt av "Tendiums…
Tony King : Frågorna som stoppar städfusk
Branschorganisationer brukar normalt sparka bakut när det offentliga inköpare vill styra upp saker och ting så man får se detta…
SvenAntenn : Därför uteblir efterannonserna
Så är det förvisso, men om nu efterannonseringen fyller en så vital funktion för att garantera konkurrens och den fria…
Senior upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Att vi har ett regelverk som försvårar för oss upphandlare är naturligtvis irriterande och ett potentiellt arbetsmiljöproblem men ändock något…
Jan Löfgren : Frågorna som stoppar städfusk
Kravet på att personalkostnaderna ska vara minst 70% av omsättningen är inte förenligt med LOU:s proportionalitetsprincip, då kravet varken är…

Aktuella utbildningar

  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Hållbar upphandling | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »