Malmö stad fattade i fjol beslut att i skärpa de sociala kraven i fem pilotupphandlingar. I fyra av dessa upphandlingar har entreprenör utsetts medan den femte fortfarande pågår.
– Glädjande många entreprenörer tycker det är självklart att skriva under på schyssta löner och villkor för sina anställda, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning i Malmö.
Han säger dock att det finns saker att fundera vidare på:
– Bland annat har inte kravet på sysselsättning gett något vidare resultat. Där behöver vi ändra villkor och bli bättre.
Lärdomarna som upphandlingsenheten hittills har dragit är ökad tydlighet utåt när det bland annat gäller förfrågningsunderlagen. Att tidigt föra en dialog med de entreprenörer som är intresserade att ge sig in upphandlingen bedöms också vara viktigt.
Morgan Svensson, ledamot i arbetsmarknadsberedningen, är nöjd över att satsningen på vita jobb har fått ett bra mottagande bland seriösa företag.
– Vi ska nu arbeta fram vilka sociala villkor Malmö stad ska ställa i sina upphandlingar, säger han.
Vad och hur landets tredje största stad upphandlar har enligt säger Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd och ledamot i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsberedningen, stor betydelse:
– Därför vill vi göra allt vi kan för att skapa fler vita jobb med skäliga löner och bra arbetsvillkor för de anställda.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer