Sju huvudförslag lanseras av myndigheten i en slutredovisning av ett regeringsuppdrag för att stimulera etableringen av ändamålsenliga inköpsorganisationer.
Upphandlingsmyndigheten (UHM) har arbetat med uppdraget under 2021 och ger en dyster bild: utvecklingen på upphandlingsområdet bedöms som långsam och omfattande insatser krävs.
För att stimulera till utveckling vill UHM nu sprida en modell för mätning av inköpsmognad. En organisations självskattning på områden som mål, strategier och utvecklingsplaner inom inköp ger en placering på ambitionsgrafen och signal om styrkor och svagheter kopplat till ledning och styrning.
Graden av systematik i samspelet inköpsfunktion-ledning och inköpsfunktion-verksamhet utgör ”axlar” i modellen, som UHM vill utveckla till ett digitalt självskattningsverktyg.
Myndigheten lyfter fram att det fram till nu saknats en svensk modell för vad som utmärker en ändamålsenlig inköpsorganisation.
– Vår ambitionsgraf är en sådan modell och ett första steg mot ett verktyg som kan användas av upphandlande organisationer för att skatta hur ändamålsenliga de är, säger generaldirektör Inger Ek i text på UHM:s webbplats.
Upphandlingsmyndigheten betonar i rapporten till regeringen betydelsen av politisk styrning och ledningen i upphandlade organisationer för att utveckla offentliga inköp.
UHM föreslår bland annat:
* Inrättande av ett coachprogram där deltagande inköpschefer ska bygga upp kunskaps- och erfarenhetsnätverk. Satsningen kopplas till att högsta ledningen i organisationer ska delta i workshops tillsammans med inköpscheferna.
* Kommunikations- och samverkansinsatser riktade mot ledningen i upphandlande organisationer.
* Statliga medel som avsätts till utbildningsinsatser på akademisk nivå gällande stategiskt inköpsarbete och dess koppling till effektiv verksamhetsstyrning.
* Standardisering av nationella inköpskategorier. UHM ser det som nödvändigt för att jämföra kostnader mellan upphandlande organisationer.
UHM:s definitioner:
Ändamålsenlig inköpsorganisation – skapar goda förutsättningar för att genomföra träffsäkra upphandlingar.
Träffsäker upphandling – verkar för att nå verkarsamhetens strategiska mål och tillgodoser behoven på ett effektivt och uthålligt sätt, samtidigt som det bidrar till en hållbar utveckling.
Det går inte nog betona betydelsen av politisk styrning och ledningen i upphandlade organisationer för att utveckla offentliga inköp.
Östen