Vi håller med om att användningen av engångsprodukter inom vården behöver bli mer hållbar. Vi tycker också att det är viktigt med ett livscykelperspektiv och vi välkomnar att företag redovisar sina produkters miljöpåverkan med hjälp av livscykelanalyser.
Men vår roll som myndighet är inte att ställa krav på leverantörer. Det är att ge råd och stöd till båda parter i offentliga affärer. Det gör vi bland annat genom vägledning och verktyg för hållbar upphandling. Vi har hållbarhetskriterier för många olika produkter, bland annat engångsprodukter inom vård och omsorg.
Det är möjligt att ställa långtgående hållbarhetskrav i offentlig upphandling. Men en viktig grundregel är också att de upphandlande organisationerna ska ha stor frihet att välja vilka krav som ska ställas. Att ställa krav på redovisning av produkternas miljöpåverkan minskar inte nödvändigtvis påverkan på miljön.
Kraven behöver formuleras på ett sätt som vid utvärderingen gynnar de produkter som har lägst miljöpåverkan. Det kräver resurser och kompetens hos både leverantörer och upphandlande organisationer.
Upphandlande organisationer kan bidra till en mer hållbar och resurseffektiv materialanvändning genom att till exempel se över sina behov och ställa relevanta och drivande hållbarhetskrav som följs upp regelbundet. En aktiv dialog mellan parterna i en upphandling är en annan förutsättning för att möjliggöra innovation och nya lösningar, som kan bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan.
Upphandlingsmyndigheten kan alltså inte kräva att företagen eller de upphandlande organisationerna ska agera på ett visst sätt. Men vi erbjuder stöd och kunskap som bidrar till bättre, mer lönsamma och hållbara offentliga affärer.
Joakim Thornéus
tf hållbarhetschef på Upphandlingsmyndigheten
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer