I maj 2022 ingick Mölndals kommun ett avtal med en bolag om leverans av it-stöd. Avtalet uppgick till drygt tre miljoner kronor.
Kommunen annonserade inte upphandlingen enligt LOU eftersom man efter en marknadsundersökning hade gjort bedömningen att det bara fanns en leverantör på marknaden som kunde utföra uppdraget.
Kommunen ansåg därför att det på grund av tekniska skäl gick att göra undantag från kravet på annonsering.
Men enligt Konkurrensverket är kommunens marknadsundersökning alltför begränsad för att det ska gå att utesluta att inga andra möjliga leverantörer av tjänsten finns i Sverige, eller i övriga EU.
Det fanns därför inga tekniska skäl för kommunen att göra undantag från kravet på en annonserad upphandling.
Konkurrensverket vänder sig därför till Förvaltningsrätten i Göteborg och yrkar att Mölndals kommun ska betala 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.
Använd alltid frivillig förhandsinsyn. Det är inte svårt och det tar bara 10 dagar att skydda sig från felaktiga antaganden om undantag som berättigar till förhandlat förfarande utan föregående annonsering.
Instämmer med T. Ett förhandlat förfarande utan föregående annons är alltid ett alternativ och den tid det tar att annonsera är en god investering.
En frivillig förhandsinsyn skyddar väl dock “bara” mot en talan om avtalets ogiltighet? En granskning av Konkurrensverket med eventuell upphandlingsskadeavgift kan väl ske trots att förfarandet har föregåtts av en frivillig förhandsinsyn.
Hade varit intressant och veta vilken typ av marknadsundersökning de gjort. Är en RFI till samma CPV-koder tillräcklig?
Ordalydelsen Frivillig förhandsinsyn innebär endast att den upphandlande myndigheten har för avsikt att tilldela en viss leverantör ett kontrakt och är inte beroende av om ett tilldelningsbeslut har fattats eller inte.
Vid förhandlat förfarande utan föregående annonsering och vid direktupphandling finns inget krav på att en avtalsspärr ska tillämpas. Istället kan giltigheten av avtal som ingåtts genom dessa förfaranden i regel överprövas.
Frivillig förhandsinsyn får samma rättsliga effekt som en frivillig avtalsspärr. Däremot är det värt att känna till att Konkurrensverket granskar ‘samtliga’ annonser om frivillig förhandsinsyn. Dock.. Är man sugen på att åberopa förhandlat förfarande utan föregående annonsering – framförallt när effekten blir direktupphandling utan beloppsgräns, till följd av att konkurrens saknas (tekniska skäl, ensamrätt, osv.) – ska man använda frivillig förhandsinsyn.