I upphandlingen deltog Effso och Ecenea syd, där det senare företaget inte kvalificerade sig med hänvisning till att referenskrav inte uppfylldes. Tills vidare gäller avtalsspärr sedan Ecenea syd har ansökt om överprövning av beslutet i Förvaltningsrätten i Malmö.
Tomelilla kommun (13 700 invånare) hoppas kunna teckna avtal för 2+2 år under hösten för att komma igång med det som projektledaren Stefan Persson lyfter fram som ett utvecklingsarbete.
-Vårt mål är en hållbar, rättssäker och effektiv upphandlingsfunktion. Det är en utmaning för många kommuner att säkra framtida kompetens och stöd i en sammanhållen inköpsprocess. Det är svårt för oss att rekrytera nödvändig spets och bredd, utan att samtidigt bli för personberoende. Med upphandling av den centrala upphandlingsfunktionen hoppas vi på att säkerställa tillgången till både spet- och bredd, säger Stefan Persson.
Den kommande leverantören av upphandlingsfunktionen ska bland annat bygga upp inköpsanalys för Tomelilla kommun.
-Det finns en oerhörd potential i att utveckla upphandlingen som ett strategiskt verktyg för verksamhetsutveckling. Vi är inte där idag, men i framtiden vill vi bli riktigt vassa både på effektiva inköpsprocesser och på att efterfråga innovation. Då är det helt avgörande att vi har koll på hur våra inköp ser ut idag och var potentialen ligger, säger Stefan Persson.
Västgötagrannarna Vårgårda och Herrljunga har varit något av en föregångare att upphandla sin upphandling inom kommunsektorn och har delvis inspirerat Tomelilla kommun.
-Men deras situation är ganska speciell. Vi har valt en lite annan väg med stort fokus på analys och utveckling, säger Stefan Persson.
Tomelilla kommun har tidigare haft 1,5 tjänster som upphandlare men verksamheten har under 2022 varit obemannad.
-Det är viktigt att komma ihåg att den centrala upphandlingsfunktionen bara är en del i inköpsprocessen. Vi har fortfarande mycket inköpskompetens ute i respektive verksamhet och jag har lång erfarenhet av strategiska upphandlingsfrågor. Men vi tar också in tillfälligt konsultstöd i övergångsperioden för att säkerställa att allt flyter på, säger Stefan Persson.
Vilken motsats
https://inkopsradet.se/outsourcing-hot-mot-forandring/
KP, forskare som drar långtgående slutsatser i komplexa frågor utifrån 12 intervjuer bör ifrågasättas. Det är inte seriöst.
De verkar dessutom tro att det är ett fritt val för offentliga att välja om man ska ha spetskompetens inhouse eller outsourca. För många är verkligheten att det helt enkelt är mycket svårt att rekrytera spetskompetens.