Företagare i landets västra delar ger inte så mycket för de offentliga upphandlarnas kompetens. Västsvenska handelskammarens enkät (pdf) ger också vid handen att företagarna tycker att offentlig upphandling är krångligt, vilket 75 procent av dem som svarat på undersökningen gör gällande.
Kritik riktas mot anbudsförfarandet som i de flesta fall fortfarande baseras på lägsta pris:
– Upplägget upplevs omodernt och kan leda till så kallade obalanserade upphandlingar, att den som får affären har prissatt sina varor eller tjänster orimligt lågt, säger Mirja Färnstrand, ansvarig för juridik- och managementutbildningar inom Västsvenska handelskammaren.
Mer än hälften av företagen i undersökningen, 66 procent, har upplevt upphandlingar där den aktör som fått affären har satt sitt pris orimligt lågt.
– Det här leder till att många företag misstror processen. De menar att inköparen får betala på något sätt ändå, exempelvis genom högre pris på andra varor eller tjänster från samma leverantör.
Förtroendet för upphandlingskompetensen hos stat, regioner, landsting och kommuner är låg. Samtidigt anser flera företagare att de egna kunskaperna om offentlig upphandling också kan förbättras. I det glappet ser Mirja Färnstrand en roll för Handelskammaren:
– Vi kan förmedla näringslivets syn på offentlig upphandling, men också se till att företagare och representanter för det offentliga möts och diskuterar hur man gemensamt kan komma vidare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer