Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen uppgick år 2011 till drygt 600 miljarder kronor. Det motsvarar en femtedel av Sveriges BNP.
– Det är stora summor som varje år används till att köpa välfärd. Därför är det ytterst viktigt att de inköp som görs bygger på en genomtänkt strategi avseende såväl vad som hur inköpen går till och dessutom följer reglerna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Konkurrensverkets rapport Siffror och fakta om offentlig upphandling bjuder på mycket spännande statistik. Det framgår bland annat att drygt 1 200 myndigheter annonserade upphandlingar under 2013 och att det finns 3 800 myndigheter som omfattas av upphandlingsplikten.
Sammanlagt utannonserades knappt 20 000 upphandlingar under fjolåret. Ett fåtal myndigheter står för huvuddelen. Sju myndigheter gjorde fler än 200 upphandlingar Med 747 upphandlingar leder Trafikverket ligan.
I genomsnitt fick de upphandlingar som annonserades under 2013 anbud från 4,6 anbudsgivare. Det var en liten minskning jämfört med 2012 då denna siffra snittade på 4,8. Upphandlingar av ramavtal lockar mest.
Till de siffror som sticker ut i den över hundra sidor omfångsrika rapporten hör andelen avbrutna upphandlingar som har ökat rejält under senare år. År 2009 avbröts 816 upphandlingar, fem procent av det totala antalet. I fjol var siffran 1 682 stycken, motsvarande ungefär nio procent av det totala antalet.
Den överlägset vanligaste CPV-huvudgruppen bland avbrutna upphandlingar var anläggningsarbete.
Upphandling för 600 miljarder kronor
Det saknas inte bud om den sammanlagda kostnaden för upphandlade varor och tjänster. I årets upplaga av rapporten Siffror och fakta om offentlig upphandling har Konkurrensverket summerat inköpen som omfattas av upphandlingsreglerna till över 600 miljarder kronor.
| 2014-12-05
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer