För kommuner som ska konkurrensutsätta verksamheter står valet mellan upphandling och kundval eller en kombination. Upphandling innebär enligt doktoranden Birgitta Sköld ofta inträdesbarriärer med stora initiala kostnader och långa kontrakt, vilket gynnar manliga företagare.
I sin licentiatuppsats i företagsekonomi vid Linköpings universitet har Birgitta Sköld studerat samtliga småföretagare åren 1993 till 2008 i 16 kvinnodominerade näringsgrenar som påverkats av konkurrensutsättning
– Kvinnliga företagare har klarat sig bättre där kundval tillämpats som inom till exempel barnomsorg, hälso- och sjukvård samt grundskola, säger hon och konstaterar att kvinnors andel som företagare minskat mest i de näringsgrenar där upphandlingsmodellen har använts.
Den politiska förhoppningen om att konkurrensutsättningen av den offentliga sektorn skulle få fler kvinnor att starta eget har inte slagit in helt.
– Kvinnors företagande har ökat – men det har också männens. Kvinnors andel av företagarna har minskat i nio av de undersökta näringsgrenarna.
Kvinnors underrepresentation bland företagarna har förstärkts över tidsperioden, givet deras andel av de sysselsatta. Underrepresentationen har från år 2003 till 2008 ökat i 13 av de 16 kvinnodominerade näringsgrenarna.
Enbart i näringsgrenarna barnomsorg i förskola, annan barnomsorg och annan hälso- och sjukvård har kvinnor en representation bland företagarna som motsvarar deras andel av de sysselsatta år 2008.
– Kring millennieskiftet skedde en vändning, säger Birgitta Sköld. Under 1990-talet ökade kvinnors andel av företagandet inom dessa branscher, men sedan vände det och nu ökar mäns andelar mer än kvinnors.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer