Säg de politiker som inte beskriver den idéburna vården som ett viktigt alternativ till övriga vårdgivare. Detta till trots känner sig de idéburna organisationerna motarbetade.
– Den idéburna vårdens största problem är attityden från Göteborgs stad, säger Lotta Säfström, direktor för Göteborgs kyrkliga stadsmission.
Detaljstyrning och i vissa fall krav från kommunen på att få utse chef för verksamheter är enligt Lotta Säfström andra käppar som sätts i hjulen.
– Fast vi jobbar långsiktigt med stort engagemang och hög kundnöjdhet, tvingas vi lägga ner väl fungerande verksamheter för att kommunen avslutar samarbeten och öppnar konkurrerande verksamheter.
Bräcke diakoni är Sveriges största non-profit organisation inom vård. Trots att basen finns i Göteborg sker expansionen uteslutande utanför Göteborg. Martin Ärnlöv, vd för Bräcke diakoni, menar att det bland annat beror på upphandlingskriterierna:
– I andra kommuner anges ett fast pris för vård och omsorg. Då kan vi konkurrera med kvalitet i stället för pris.
Famna, som samlar de idéburna vårdgivarna, drar slutsatsen att kommunens negativa attityd delvis beror på okunskap. Om inte kommunen ändrar inställning finns det enligt organisationerna kanske inte några idéburna alternativ kvar i Göteborg om tio år.
“Upphandlingskriterier grusar idéburen vård”
Från politiskt håll betonas ofta den idéburna vårdens kvalitet. Ändå känner sig flera av de etablerade och seriösa organisationerna i Göteborg motarbetade vid de upphandlingar som görs.
| 2014-05-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer