Aleris Diagnostik, Capio S:t Görans Sjukhus och Hjärtkärlgruppen samarbetade på ett otillåtet sätt vid Stockholms läns landstings upphandling av tjänster inom klinisk fysiologi och klinisk neurofysiologi. Det anser Konkurrensverket som bedömer att samarbetet skett med uppsåt eller i vart fall av oaktsamhet.
Övervakande myndighet vänder sig därför till Stockholms tingsrätt med ett sammanlagt böteskrav på 30 miljoner kronor.
– Den här typen av otillåtet samarbete, som kan liknas vid en anbudskartell, är en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom som konstaterar att konkurrensen sätts ur spel och landstinget, alltså skattebetalarna, drabbas.
De skriftliga samarbetsavtal som företagen upprättat bevisar enligt Konkurrensverket att det skett otillåtet samarbete. Enligt verkets utredning handlar det om volymdelning.
Före anbudsinlämningen kom Aleris överens med Capio samt Globen Heart och Medical Support att parterna, oavsett vem som vann upphandlingen, skulle dela på uppdragen. Företagen avslöjade också för varandra – och kom överens om – vilka anbudsobjekt de skulle lämna anbud.
Sedan år 2010 har de delat på marknaden i enlighet med vad de gjort upp om.
Capio menar att avtalet med i deras fall Aleris är ett vanligt underleverantörsavtal.
– Samarbetet har varit nödvändigt för att upprätthålla patientsäkerheten, säger Anders Persson, informatör på Capio S:t Görans sjukhus. Vi har varit öppna med det i anbudet och vi har i avtalet inte reglerat något annat än just underleverantörsrollen med Aleris.
Inte heller Aleris accepterar Konkurrensverket anklagelse.
– Vi välkomnar en rättslig prövning, men vi har inte handlat rättsvidrigt, säger Karin Kaloczy, vd för Aleris Diagnostik. För att kunna säkerställa leveransen har vi varit tvungna att använda oss av underleverantörer.
Konkurrensverket håller inte med om att det rör sig underleverantösavtal:
– Avtalen har varit mycket mer långtgående än ett underleverantörsavtal, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket. Man har till exempel kommit överens om vilka delar respektive företag ska lägga anbud på.
Per Karlsson berättar att avtalet mellan företagen upptäcktes av landstinget först efter tre år i ett helt annat sammanhang. Landstinget slog larm till Konkurrensverket.
Dan Sjöblom poängterar att det inte är tillåtet att dela upp marknaden genom att samarbeta inför upphandlingar:
– Samarbeten av detta slag strider mot själva grundidén bakom konkurrensreglerna, nämligen att varje företag självständigt ska agera och besluta om sina affärsstrategier.
I sin stämningsansökan kräver Konkurrensverket Aleris på 26,7 miljoner kronor i böter. För Capio och Hjärtkärlgruppen (som 2010 tog över Globen Heart och Medical Supports ramavtal med landstinget) ligger de yrkade bötesbeloppen på 1,2 respektive 1,7 miljoner kronor.
Värdet på den aktuella upphandlingen bedöms till cirka 210 miljoner kronor per år. Kontraktstiden var tre år plus en förlängningsoption på ett år.
Bötesbeloppet baseras på en procentsats på företagens omsättning på avtalen. Konkurrensverket begär sex procent av Aleris omsättning, medan Capio och Hjärtkärlgruppen krävs på fyra procent.
– Skillnaden i procent beror på att Aleris har ingått två otillåtna avtal medan de andra företagen har ingått ett vardera, säger Per Karlsson.
Uppdaterat 2013-08-28 klockan 12:08 med kommentar från Aleris.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer