Uppsala kommun har kombinerat rangordning och en egen fördelningsnyckel, som kortfattat innebär att vinnande bolag utslaget över året ska anlitas mer än tvåan i upphandlingen, vid avrop av måleritjänster. Vaksala Måleri menade för sin del att rangordningen gäller – och drog kommunen inför tingsrätten.
Tingsrätten går på Uppsala kommuns linje.
– Det är Vaksala Måleris synpunkt att domen strider mot vad som gäller enligt lag och förarbetena samt vad som är vedertaget beträffande rangordning på ramavtal, säger Hampus Ek, advokat på Foyen och den som biträtt måleriföretaget i rättsprocessen.
I domen bekräftas att fördelningsnyckeln medger ett inte obetydligt mått av skönsmässighet. Fast samtidigt konstateras att kommunen inte ger sig helt obegränsad valfrihet.
– Den omständigheten att tingsrätten synes mena att en fördelning till en rangordnad etta ska kunna variera mellan 22 och 90 procent och ändå anses vara transparent nog ger intrycket av att tingsrätten inte satt sig in vare sig i vad 5 kap 6 § LOU föreskriver eller vad transparensprincipen innebär.
Charlotta Frenander, upphandlingschef vid Uppsala kommun, säger att man alltid överväger fördelar och nackdelar med olika avropsmodeller beroende på upphandlingsområde och om det gäller upphandling av vara, tjänst eller byggentreprenad:
– Mot bakgrund av att den aktuella fördelningsnyckeln genererat en onödig tvist som tagit kommunens tid i anspråk har vi valt att inte tillämpa denna fördelningsnyckel vid kommande upphandlingar.
Hampus Ek säger att Vaksala Måleri har för avsikt att överklaga domen:
– Tingsrätten inleder och avslutar sitt resonemang baserat på avtalets ordalydelse vilket gör att man landar i ett felaktigt domslut.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer