I juni presenterade den så kallade förenklingsutredningen sitt betänkande.
Det ska bland annat bli lättare att ändra brister i inlämnat anbud och möjlighet att direktupphandla under pågående överprövning.
Utredningen föreslår också 7 500 kronor i avgift för att ansöka om överprövning och ett nytt processkostnadsansvar.
Åsa Edman, chefjurist på SKL Kommentus har varit en av experterna i utredningen.
Hon räknar med att de föreslagna förändringarna leder till färre ansökningar om överprövning.
– Processkostnadsansvaret kan ha en sådan effekt. Däremot är jag tveksam till om ansökningsavgiften påverkar andra än de absolut minsta företagen, säger Åsa Edman.
Samtidigt poängterar hon att det inte räcker att antalet mål minskar något för att komma till rätta med domstolarnas långa handläggningstider.
– När utredningens direktiv beslutades sommaren 2017 hade förvaltningsrätten i Stockholm en väntetid för den här typen av ärenden på tre-fyra månader. I dag är handlar det snarare om sju-nio månader.
Hon välkomnar en diskussion om förvaltningsrätternas prioriteringar.
– Antalet överprövningar är ett mindre problem i förhållande till de långa väntetiderna. Jag förstår att mål som rör enskilda personer prioriteras. Samtidigt innebär de långa väntetiderna för kommuner och andra myndigheter stora kostnader för skattebetalarna, säger Åsa Edman.
Hon hänvisar bland annat att åtgärderna som den förra överprövningsutredningen lämnade 2015.
Åsa Edman är en av föreläsarna på Upphandling24:s konferens om förenklingsutredningen den 6 september. Läs mer och anmäl dig här.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer