LOV (Lagen om valfrihetssystem) är ett alternativ till LOU som kan användas av landsting och kommuner vid upphandling av hälso- och sjukvård samt vård- och omsorgstjänster. För landstingen är det krav på att använda LOV vid upphandling av primärvårdstjänster.
I och med att upphandling enligt LOV är ett relativt nytt upphandlingsförfarande finns det i nuläget begränsade erfarenheter av upphandlingsformen. Det vill Kammarkollegiets upphandlingsstöd förändra med vägledningen Upphandling enligt LOV – en processbeskrivning.
Vägledningen vänder sig i första hand till kommuner och landsting. Den guidar upphandlande myndighet genom de olika upphandlingsmomenten.
– Syftet är att tydligt beskriva processen och de förutsättningar som krävs för att införa ett valfrihetssystem enligt LOV, säger Linda Larsson vid Kammarkollegiets upphandlingsstöd.
Tanken är processbeskrivningen ska underlätta upphandlingsprocessen och samtidigt bidra till ökad klarhet, rättssäkerhet och förutsebarhet kring regelverkets tillämpning. Författarna poängterar dock att avsikten inte är att ge svar på oklara rättsfrågor.
Den nya vägledningen är en av flera vägledningar som tagits fram för att stödja upphandlande myndigheter vid upphandling enligt LOV. Det finns också stöd för arbetet med att utforma kravspecifikation och förfrågningsunderlag.
Upphandlingsstödet kommer under 2011 att fortsätta utveckla vägledningar och bland annat ta fram en beskrivning av LOV-processen särskilt anpassad som stöd till mindre och medelstora leverantörer.
Med tanke på att LOV är så pass nytt lovar Linda Larsson att den nya vägledningen kommer att uppdateras i takt med praktiska erfarenheter och utvecklingen av domstolspraxis på området.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 om LOV.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer