Förslaget om höjd direktupphandlingsgräns tas inte emot enbart positivt. Almega vill att gränsen för direktupphandling ska ligga kvar på dagens nivå. Företagarna förordar måttligare höjningar inom såväl LOU- som LUF/LUFS-området.
Stefan Holm, näringspolitisk expert på Almega, förklarar varför han stretar emot:
– En höjd direktupphandlingsgräns kommer att stänga ute de företag som inte har uppbyggda kontakter vilket berör framförallt mindre och nystartade företag.
Företagarna skriver i sitt svar på departementspromemorian att en högre gräns också innebär en ökad risk för korruption och svågerpolitik. Stefan Holm håller med:
– Sverige har alltid placerat sig bra i internationella mätningar, men det beror delvis också på tydliga upphandlingsregler.
Båda organisationerna anser att nu inte är rätt tid för beslut om och införande av ändrade gränser för direktupphandling. Bättre att först invänta den utredning som håller på att se över möjligheterna att överpröva offentliga upphandlingar. Överprövningsutredningens förslag bedöms, tillsammans med införandet av EU-direktiven, som avgörande för vad som ska gälla för direktupphandlingar framöver.
– Almega menar att frågorna hänger samman, de bör ses i ett sammanhang.
Om det blir en höjning av direktupphandlingsgränsen vill Stefan Holm införa annonseringsplikt. All upphandling över 100 000 kronor ska annonseras på exempelvis myndighetens webbplats.
Företagarna påminner också om de analyser som professor Jerker Holm har genomfört åt Upphandlingsutredningen. Enligt hans beräkningar utgör direktupphandlingarna redan idag 73 procent av det totala antalet upphandlingar.
“Vänta in överprövningsutredningen”
Alla är inte överens om att en höjd direktupphandlingsgräns är bra. Almega och Företagarna talar för en måttligare höjning och tycker dessutom att frågan hänger ihop med vad överprövningsutredningen kommer fram till.
| 2014-02-03
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer