Rapporten – som Socialstyrelsen genomfört i samverkan med länsstyrelserna – visar att andelen kommuner som ifjol i upphandlingar hanterade krisberedskap var mellan 27 och 43 procent beroende på typ av verksamhet.
Andelen gäller de kommuner som svarat på den socialstyrelseenkät som kopplats till kartläggningen och frågan handlade om kommuner har rutiner för att krisberedskap ska ingå i upphandlingsdokument vid upphandling av tjänster som utförs för särskilt sårbara grupper.
Socialstyrelsen drar slutsatsen att kommunerna behöver stöd vid upphandling av privata aktörer, exempelvis underlag som hanterar medverkan i övningar och beredskapsplanering. Det är en av fem punkter i ett ”åtgärdspaket” för att stärka den kommunala krisberedskapen som myndigheten föreslår.
Socialstyrelsen pekar även på problematik med sekretess mellan kommuner och verksamheter i privat regi.
Socialstyrelsen ser ett allmänt behov av ökad kunskap om civilt försvar och krigsorgansiationer.
– Bara hälften av de kommuner som deltagit i undersökningen har genomfört övningar inom krisberedskap de senaste tre åren. I övningarna har mestadels chefer eller enstaka roller från förvaltningarna deltagit, säger utredaren Maria Carlund.
– Arbetet framöver behöver handla om att skapa strukturer och former för samverkan och ledning i krissituationer, såväl inom verksamheter som mellan aktörer, och de bör dessutom finnas där redan innan en kris uppstår – såsom inte alltid är fallet idag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer