Starkare samarbete och ökat utbyte mellan landets lärosäten som ger nya perspektiv och idéer om hur forskning och utbildning kan bidra till klimatomställningen. Det är syftet med ett nytt klimatnätverk.
Ett av målen är att skapa olika fokusgrupper med inriktning på olika områden som berör klimatfrågan.
– En av de föreslagna grupperna handlar om upphandling och hur vi kan köpa in varor och tjänster på ett mer hållbart sätt. Ambitionen från finansiärerna är att detta ska leda till minskad klimatpåverkan inom högskolesektorn, säger Peter Hagelin, miljökoordinator på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och nätverkets projektkoordinator.
Är förhoppningen även att arbetet ska leda till mer hållbara upphandlingar utanför den akademiska världen?
– Arbetet är fortfarande i sin linda, så det är svårt att säga i dagsläget vilken ”spridningseffekt” nätverkets arbete får utanför universitet och högskolor. Men självklart vore det ett stort plus om ökad kunskap på området även skulle påverka andra sektorer i rätt riktning, säger Peter Hagelin.
Klimatnätverkets arbete är uppdelat på 13 nyckelområden: tjänsteresor, pendlingsresor, mat och servering, energianvändning, fastighetsbestånd, avfallshantering, inköp och upphandling av varor och tjänster, investeringar, kolsänkor, utbildning, forskning, samverkan och nyttiggörande samt studenter.
På en gemensam webbplattform finns det möjlighet att dela med sig av goda exempel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer