Nyligen avbröts upphandlingen av Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM, med hänvisning till bristande konkurrens och missnöjet växer bland regionens anställda kring hur miljardinvesteringen skötts.
En lekstuga med minimal förankring inom verksamheterna, är det hårda omdömet från en läkare i en debattartikel i SvD.
I samma artikel föreslås en skrotning av FVM och istället en uppgradering av nuvarande journalsystem samt en mer begränsad upphandling av vissa komponenter som processtöd och avgränsade, mindre journalsystem.
Region Stockholms inriktning är en ny upphandling med fokus på ett heltäckande system – att jämföra med nuvarande lapptäcke av olika former av vårddokumentation. Tanken är att FVM både ska göra patienterna mer delaktiga i sin vård och förenkla personalens dokumentation
-Idag klipper och klistrar vårdens medarbetare information mellan olika system. Vi behöver överge onödigt manuellt arbete och få moderna arbetsverktyg till våra medarbetare. Vi behöver därför ett nytt journalsystem, och det är kärnan i programmet framtidens vårdinformationsmiljö, säger Stefan Schildt, it-direktör vid Region Stockholm.
I två års tid har en upphandling som byggt på konkurrenspräglad dialog tagit stora regionresurser i ett anspråk.
Kritiken om svag förankring av FVM bemöts av Region Stockholm med sifferuppräkningar. Enligt regionen var omkring 300 medarbetare – som representanter för över 40 vårdprofessioner – engagerade i den förberedande kravställningen och runt 200 medarbetare deltog i utvärderingen av inkomna anbud.
Att så mycket arbete ledde fram till ett beslut om att avbryta upphandlingen har väckt kritik.
Men Region Stockholm tillbakavisar kritiken om att man är tillbaka på ruta ett och betonar att arbetet gjort att det är noga utrett vilka behov som finns inom Stockholmsvården, till nytta för kommande upphandling.
– Det är viktigt att vi så snart som möjligt kan få de fördelar som en ny vårdinformationsmiljö ger. Samtidigt är prioriteten just att det ska bli bra för patienter och medarbetare i vården på ett långsiktigt hållbart sätt. Det är därför vi bland annat accepterar att det bästa är att avbryta och börja om upphandlingen, därför att det är det som ger bäst effekt till ett bra resultat för vården och skattebetalarna, säger Stefan Schildt.
Han tillägger:
– Vårdens medarbetare som varit engagerade i upphandlingen av Framtidens vårdinformationsmiljö återgår nu till sina ordinarie jobb i vården och återkommer till programmet när nya anbud har kommit in och ska utvärderas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer