I det nya ramverk som gruvbolaget LKAB skapat för samtliga sina leverantörer står hållbara inköp högt på agendan. Målet är offensivt – att göra LKAB ledande i fråga om hållbara inköp och att stärka företagets position som ett av världens mest resurseffektiva inom gruvområdet.
– Vi kan genom vår storlek och styrka påverka och det är ett viktigt ansvar som LKAB vill ta, säger Tage Lundin, inköpsdirektör på LKAB, som år 2011 utsågs till årets inköpschef, Supply chain professional of the year, av Silf.
I dagarna får alla aktiva leverantörer ett brev där information om vilka krav som LKAB har finns beskrivna. Det handlar till exempel om att alla former av barnarbete är oacceptabelt.
– Både vi och våra leverantörer blir bättre med hållbarhet som ledstjärna.
Riktlinjerna är definierade av Global Compacts tio principer, Unicefs Childrens Rights and Business Principles, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.
– Att ligga längst fram vad gäller internationella konventioner och ramverk ger både oss och leverantörerna konkurrensfördelar, säger Tage Lundin.
LKAB är utan tvekan en intressant partner för många leverantörer. Bolaget kommer att upphandla för 30 miljarder kronor under de närmaste åren. Den 13 och 14 november bjuder inköpsavdelningen in till leverantörsmöten i Kiruna respektive Malmberget för att berätta om vad som är på gång.
Vill bli bäst på hållbarhet
Krav på hållbarhet stiger inte enbart fram vid offentliga upphandlingar. Gruvbolaget LKAB, som har föresatt sig att bli ett ledande företag vad gäller just hållbara inköp, lutar sig tungt mot Global Compact och andra ramverk.
| 2014-10-16
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer