Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Vill privatisera inom 12 områden

Almega beklagar att 80- och 90-talets privatiseringsvåg stannat av. Nu lyfter branschorganisationen fram 12 områden som borde gå från offentlig till privat regi.

| 2023-07-11
Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Fredrik Segerfeldt är näringspolitisk expert på Almega, arbetsgivar- och branschorganisationen för tjänsteföretag. 

I en ny så kallad idéskrift lyfter han frågan om privatiseringar av offentlig verksamhet. En utveckling som var tydlig på 80- och 90-talet men sedan stannat av.

– Vi skulle kunna släppa in det privata på många fler områden och få ökad tillväxt och frihet, säger han.

Enligt Almega har de fåtal reformer som genomförts under 2000-talet inte lämnat några större avtryck ur ett tillväxtperspektiv.

– Det var reformerna under slutet av 1900-talet som gjorde Sverige bättre. Nu är det hög tid att återuppta det arbetet. Sverige kan inte vänta, säger Fredrik Segerfeldt.

I idéskriften presenteras tolv områden som det privata på olika sätt skulle kunna ta över:

  1. Socialförsäkringarna
  2. Högre utbildning
  3. Sjukvård
  4. Motorvägar
  5. Järnvägar
  6. Lantmäterimyndigheten
  7. Statliga bolag
  8. Flygplatser
  9. Media
  10. Detaljhandel med alkohol
  11. Sopor
  12. Begravningar

Läs mer: AlmegaPrivatisering

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

7 kommentarer på "Vill privatisera inom 12 områden"

  1. Helena skriver:
    11 juli, 2023 kl. 08:34

    Mig veterligen så finns det privata alternativ för högre utbildning, ex Jönköpings Universitet. Sjukvård kan väl ingen missa att det finns privata alternativ?? Likaså vad det gäller media.

  2. Victor skriver:
    11 juli, 2023 kl. 15:24

    Ja, alla privatiseringar hittills har blivit mycket lyckade. Elnät och energi, telefonnät och skola. En privatiserad socialförsäkring låter som en dröm för mindre nogräknade aktörer och bedragare. Det är illa nog när någon blir lurad på telefonabonnemanget, än värre att stå utan skyddsnät när det behövs som bäst.

    Utspelet är ett exempel på att korrelation och kausalitet inte är samma sak. Bara för att utvecklingen har varit positiv på vissa områden behöver det inte bero på att vi har fått mängder av nya aktörer, snarare på en allmän utveckling i omvärlden.

    Det enda vi behöver privatisera i dagsläget är kungahuset.

  3. Linus Jeppsson skriver:
    11 juli, 2023 kl. 18:29

    Några intressanta reflektioner när man tittar i deras idéskrift och på omvärldsläget:
    – De pratar om att social- och sjukvårdsförsäkringar kan vara frivillga (jfr A-kassorna), för att under sjukvården lyfta fram att de system som fungerar bäst alla har någon form av tvångsanslutning till sjukvårdsförsäkring.
    – Privat sjukvård förekommer redan, bland annat i form av vårdcentraler. Studier har ifrågasatt om dessa faktiskt lever upp till kraven på god sjukvård, och framförallt kravet på prioritering efter behov och inte efter ekonomi/vinstmöjlighet.
    – De lyfter fram apoteken som en lyckad privatisering, men om så faktiskt är fallet ifrågasätta allt mer av forskningen (inte minst med hänseende på hur läkemedelsförsörjningen ska fungera vid kris)
    – Det verkar inte finnas en reflektion om hur flytten av myndighetsbeslut, såsom lantmäteri, bilbesiktning och skolbetyg, uppfattas när de utförs av privat verksamhet. Senaste tiden skoldebatt är ett tydligt exempel på att myndighetsbeslut fattade av privata företag möts med skepsis.
    – Gällande sophantering saknas en historisk reflektion över de miljömässiga hänseende som lett fram till dagens hantering (och som gör att i dagarna kommer kommunerna att få ett ännu större ansvar för avfallshanteringen även från hushåll). Samma resonemang kan föras gällande begravningsverksamhet.
    – Gällande högre utbildning så kommer troligen den fria forskningen, det vill säga forskarens möjlighet att välja frågeställning och metod för att vinna ny kunskap, att begränsas och forskningen få mer inriktning av tillämpad forskning som kan leda till inkomstgrundande lösningar, än grundforskning.

  4. Odd Wikner skriver:
    12 juli, 2023 kl. 01:31

    Instämmer i Linus och Victors inlägg. Vore intressanta att veta vad Almega anser om de privatiseringar som skett i stora samhällsviktiga frågor som inte blivit lyckade (och det är många) och analysera varför och vad man tycker skulle gjorts från statsmakterna för att det skulle blivit bra resultat för samhället. Privatisering är ingen garanti för att det blir bättre, effektivare och billigare. Att handla och göra det rätt är en svår konst som även kräver en kunnig organisation och uppföljning med alternativ (det vet vi nog alla). Det var inte bättre förr men det är sämre nu!

  5. Johan Stråhle skriver:
    13 juli, 2023 kl. 08:47

    Han glömde tre områden. Inom armen, flygvapnet och flottan kan de säkert också plocka ut stora vinster, och får möjlighet att hemligstämpla det mesta…

    Kortsiktiga vinster med kvartalsrapporter som styrande dokument, känns det lämpligt för landets infrastruktur och utvecklingsfrågor? Tror ni att järnvägar och motorvägar som inte passerar de tre stora begolkningscentran Stockholm, Göteborg och Malmö kommer få minsta lilla underhåll och utveckling? Vad tror ni dagshyran blir för kylrummet när era föräldrar väntar på att få begravas, och vad blir prisskillnaden om du ska ha en kistbegravningv enligt er släkttradition eller om ni av ekonomiska skäl väljer att sprida askan i en begravningslund?

    Enligt aktiebolagslagen är ett aktiebolags syfte att ge vinst, och styrelsens ansvar är att alltid prioritera det egna bolagets intressen. Det är högst rimligt inom bolaget, men samtidigt vansinnigt att låta ett bolag men denna lagstiftade grund ta ansvar för ett lands utveckling, säkerhet och infrastruktur.

    Nej, jag tror det finns goda argument för att förkasta var och ett av dessa områden och se över vissa av de andra. Kan de inte backas tillbaka krävs en mycket hårdare kontroll och reglering av vad de upphandlade bolagen ska leverera, inom en given budget.

  6. Katarina Bjerling skriver:
    11 augusti, 2023 kl. 10:04

    Jag blir ju chockad av att läsa det här. Det låter som ett bra recept för att systematiskt slå sönder ett samhällsbygge som pågått under mer än 100 år. Telia är ju bolagiserat och försöker ibland lura på mig saker under falska förespeglingar eller helt utan kontakt. Jag har fått ursäkter och man skyller på den “mänskliga” faktorn och att unga säljare vill sälja.
    Vi får införa 4-dagarsvecka så medborgare hinner avvärja blufförsök från alla nya “goda” bolag med prestationsbaserade löner.
    Och sist men inte minst: var är min vinst i det hela när priser på läkemedel och el går upp?

  7. Lars-Olof Jonsson skriver:
    11 augusti, 2023 kl. 13:44

    Vilken smörja helt enkelt!!!! All sådan här skit kan sammanfattas med New Public Management, NPM. Privata initiativ, AB, har som Johan Stråhle skriver som mål att maximera vinst. Det blir kvartalsrapporter, kortsiktighet och som grädde på moset lite skatteplanering för att undvika att betala för infrastruktur och offentlig service.
    Att lägga Sveriges utveckling, säkerhet och infrastruktur i händerna på privata bolag är helt enkelt ren galenskap.
    Se vad som händer i omvärlden, Kina köper upp allt de kan komma över, Ryssland ska vi inte prata om.
    Smörja och ren skit helt enkelt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Växjöparkering prövas igen

Växjös upphandling av parkeringsappar fick bakläxa av kammarrätten. Men en rättning av upphandlingen tycks inte räcka. Leverantören Parkster har valt att inleda ytterligare en juridisk process.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Malin efter Olof
  • Utlovar enklare annonsering
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Kontrolltjänst med förhinder

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »