En tidigare vd för ett av stadens bolag, Svoa, har tagits ur tjänst för hanteringen av ärendet. En extern granskning kommer nu att genomföras.
Stockholms stads rödgröna och S-ledda majoritet presenterade under en pressträff sin analys av hur stora investeringsprojekt genomförs och aviserade då åtgärder för ökad öppenhet och kostnadskontroll.
Särskilt kritisk är den politiska ledningen mot ett delprojekt för moderniseringen av avloppsnätet utifrån att investeringar för över 300 miljoner kronor kräver fullmäktigebeslut.
– Det som vi sett nu är ett delprojekt för 1,4 miljarder kronor där man skrivit under en upphandling som inte varit upp på fullmäktiges bord för beslut. Det vi kan konstatera är att stadens regelverk inte fullföljts, säger finansborgarrådet Karin Wanngård, Socialdemokraterna.
Oppositionen instämmer i kritiken:
– Det är bland det mest anmärkningsvärda jag hört talas om. Man fattar beslut om ett avtal till en kostnad av 1,4 miljarder, utan politiskt beslut. Det är inte bara oacceptabelt, det kan rent av vara olagligt. Skandalerna inom Stockholms vatten och avlopp börjar bli alldeles för många, säger Moderaternas Christofer Fjellner till Dagens nyheter.
De av oss som tidigare jobbat med denna chef är inte så förvånade över att vederbörande tar lite “genvägar” i sin yrkesutövning.
Standard är väl att erbjudas en eller ett par årslöner för att frivilligt säga upp sig.
En vd på ett bolag (även om det nu är ett kommunalägt bolag) är väl inte ansvarig inför kommunpolitikerna utan inför sin bolagsstyrelse (som väl troligen är ihopsatt av politiker och någon sakkunnig). Vill ni leta ansvar för oföljsamhet av ägardirektiv är det nog i styrelsen ni bör leta.
Om något är olagligt är det väl snarare att politikerna lägger sig i förvaltnings- och eller bolagsfrågor i annan form än via regleringsbrev, policy eller motsvarande och det finns ingen lagstadgad skyldighet för en styrelse att följa dessa.
Anledningen till bolagisering av avloppsverksamheten bör ju rimligen vara att lägga det utom politikernas kontroll och att det rullar på med en mer insatt styrelse och ledning än vad en generell KF brukar vara.
Vill ni ha kontroll så håll det inom kommunförvaltningarna och håll hårt i kommundirektören.
Positivt att frågan lyfts dock.