Nätverket Schyst resande har granskat resepolicyer i 28 kommuner och landsting, åtta myndigheter, sju ideella organisationer och fem företag. Granskningen ger vid handen att många ställer krav på miljömässig hållbarhet.
Däremot är riktlinjerna svaga, eller obefintliga, när det gäller sociala och ekonomiska aspekter av resor i tjänsten. Endast ett fåtal ställer krav på att hotell, restauranger och transportföretag ska ha kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor.
– Det borde vara självklart att både offentlig sektor och näringslivet kräver att det ska finnas kollektivavtal för de anställda på hotell, restauranger och transportföretag, säger Therese Guovelin, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
I rapporten Hur hållbart reser vi i tjänsten (pdf) finns ett antal rekommendationer. Nätverket menar bland annat att riktlinjer för tjänsteresor måste utvecklas så att de också omfattar sociala krav i syfte att främja hållbar utveckling. Det innebär krav på kollektivavtal och riktlinjer om hur anställda främjar den lokala ekonomin i fattiga länder.
– Vi vill att fler ställer tuffare sociala krav för sina tjänsteresor. En allmän hänvisning till konventioner för mänskliga rättigheter räcker inte.
Schyst resande menar att allmänna hänvisningar till ILO:s kärnkonventioner är alltför övergripande. Riktlinjer för tjänsteresor måste vara utformade så att den som bokar en tjänsteresa får ett bättre stöd i vilka konkreta frågor om ekonomiskt och socialt ansvar som bör ställas till researrangörer.
I nätverket Schyst resande ingår, utöver Hotell- och restaurangfacket, även bland annat Svenska kyrkan och IOGT-NTO.