Analysen med förslag finns i rapporten ”Hand i hand – en analys av kommunal samverkan”.
– Många kommuner anser att upphandlingsreglerna fortfarande är ett hinder för mer avtalssamverkan. Flera kommuner uppger i enkätsvar att upphandlingsreglerna gör det svårt att samverka med andra kommuner om till exempel it, löner och andra administrativa uppgifter, säger Lisa Hörnström-Bokerud, ansvarig utredare på Statskontoret.
– Kommunerna är också osäkra på om de får avtalssamverka om en viss uppgift enligt upphandlingslagstiftningen. Kommunerna nämner till exempel särskilt att det är svårt att avgöra när det gäller administrativa tjänster men även när det gäller specialisttjänster. Det förekommer att kommuner avstår samverkan av rädsla för att bryta mot upphandlingslagstiftningen.
I rapporten konstaterar Statskontoret att bristen på praxis kring upphandlingsregelverket skapar osäkerhet om när kommunerna får avtalssamverka.
-Det saknas tydlig vägledning i rättspraxis om hur undantag i upphandlingslagstiftningen ska tolkas. Kommunerna efterfrågar också mer konkret stöd för att kunna tillämpa lagstiftningen. Statskontoret föreslår därför att Upphandlingsmyndigheten överväger behovet av att utveckla sitt stöd och sin vägledning till kommunerna avseende avtalssamverkan, säger Lisa Hörnström-Bokerud.
Upphandlingsmyndigheten enhetschef Erika Hanses pekar på att kommunal avtalssamverkan regleras genom det så kallade Hamburgundantaget.
– Vi ger stöd och vägledning i hur undantaget kan tillämpas mot bakgrund av den rådande rättsutvecklingen, framför allt utifrån EU-domstolens avgöranden. Vi ger stöd i vår frågeservice, på vår webbplats och genom den vägledning om samarbetsavtal som publicerades 2017, säger Erika Hanses.
Hon ser samtidigt en begränsning för myndighetens stöd och vägledning.
– Eftersom det rör sig om ett undantag från upphandlingsplikt ska bestämmelsen, enligt EU-domstolen, tolkas och tillämpas restriktivt. En utmaning är därför att det alltid blir upp till kommunerna att själva göra bedömningen om en avtalssamverkan kan omfattas av undantaget eller inte i ett enskilt fall. I slutändan är det bara en domstol som kan avgöra om ett undantag tillämpats korrekt eller inte.
UHM har tagit del av Statskontorets rapport.
– Vi kommer att analysera vilka åtgärder vi kan vidta för att bättre tillgodose kommunernas behov av stöd och vägledning i de upphandlingsrättsliga aspekterna av kommunal avtalssamverkan, säger Erika Hanses.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer