Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har på uppdrag av Malmö stad utrett om det går att ställa etiska krav vid upphandlingar. Syftet var att undersöka möjligheterna att undanta leverantörer som drivs i vinstsyfte, med bas i skatteparadis eller som saknar kollektivavtal från vissa upphandlingar.
SKL:s utredning visar att det nya EU-direktivet från februari 2014 gör det möjligt för varje medlemsland att stifta självständiga lagar för upphandling av så kallade icke-ekonomiska tjänster av allmänt intresse. Till exempel inom vård, skola och omsorg.
– Nu har vi svart på vitt att EU-lagstiftningen inte hindrar oss från att gynna icke vinstdrivna företag och undanta välfärdstjänster från lagen om offentlig upphandling, säger Jeanette Stojic, kommunstyrelseledamot i Malmö stad.
I den förra regeringens utredning om ny upphandlingslag från år 2012 gavs inga direktiv om att titta närmare på möjligheten att ställa etiska krav. I december sjösatte den nya rödgröna regeringen en tilläggsutredning. I den begär Malmö stad nu att möjligheterna att ställa krav på att leverantörer ska sakna vinstsyfte och inte ha koppling till skatteparadis ska utredas.
Carina Nilsson, kommunalråd med ansvar för vård och omsorg i Malmö, välkomnar tilläggsdirektivet om möjligheten att kräva kollektivavtal:
– Vi vill att man går längre och dessutom prövar möjligheten att undanta skatteparadisbolag och välfärdsföretag med vinstintresse. Skattepengar till vård och omsorg skall gå till just vård och omsorg, inte till skatteparadis.
Malmö är tillsammans med exempelvis Kalmar kommun med i det internationella nätverket för ”skatteparadisfria kommuner”.
Vill slippa vinstdrivande företag som leverantör
Malmö stad vill kunna utesluta företag med kopplingar till skatteparadis och företag med vinstintresse från vissa upphandlingar. Kommunen noterar att EU-direktivet inte hindrar detta och ber nu regeringen att skapa klarhet i frågan.
| 2015-02-05
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer