Kommunerna lyckas inget vidare med att säkra kvaliteten vid upphandling av äldreomsorg. Enligt en färsk studie som gjorts av bland andra arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna ställs det sällan krav på resultat. Ofta går det inte att följa upp den kvalitet som levereras.
– Undersökningen visar att kommunerna handlar upp äldreomsorg utan krav på resultat, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
I undersökningen, som genomfördes av konsultföretaget Health Navigator, tittade man på samtliga upphandlingar av äldreboenden i Sveriges kommuner under 2011 och första halvåret 2012. Under perioden upphandlades sjuttio äldreboenden med totalt 3 400 platser.
Slutsatsen är att det finns stora möjligheter att öka kvaliteten i äldreomsorgen genom förbättrade upphandlingar. Ett tips är att formulera krav som kan mätas och därmed går att följa upp.
– Kommunerna bör ställa fler krav på resultat, det vill säga uppnådd kvalitet, och färre på strukturer och processer. Eftersom utförarna styr mot kraven kommer detta att leda till högre kvalitet, säger Håkan Tenelius.
I alltför många av de studerade upphandlingarna återfanns formuleringar som ”ska sträva efter…” och ”ska präglas av…” bland kraven. En gemensam standard för baskrav skulle kunna strama upp.
Håkan Tenelius konstaterar också att kommunerna alltför sällan använder incitament för sporra utförarna att utveckla kvaliteten i sina boenden. En ersättning som görs resultatbaserad – mer betalt om vissa mål nås eller överträffas – borde prövas, menar han.
Många kontrakt innehåller i och för sig en möjlighet till förlängning, något som skulle kunna stimulera kvalitet. Fast å andra sidan förlängs kontrakt regelmässigt, alldeles oavsett vilken kvalitet som levererats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer