Det anser Svenskt Näringsliv i ett kritiskt remissvar till den statliga utredningen om Idéburen välfärd.
Organisationen avstyrker föreslagna ändringar av LOV och LOU som bland annat bygger på att kunna reservera vissa valfrihetssystem till idéburna aktörer.
”Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Detta vore ett ytterst långtgående förslag som riskerar att beskära konkurrensen och valfriheten kraftigt.”, anser Svenskt Näringsliv i ett yttrande som tagits fram av Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling, och Göran Grén.
En del av de frågor som utredningen tar upp har fått svar genom den dom som HFD meddelade i mars om Alingsås kommuns IOP-avtal, menar Svenskt Näringsliv.
Hela grunden för utredningen ifrågasätts också. Jämförelser med andra länder med högre andel idéburen välfärd haltar eftersom det bygger på att kyrkans har en starkare roll i samhället som exempelvis i Italien.
”Ett gynnande av idéburen sektor, som återfinns bland utredningens förslag, skulle obevekligen leda till att effektiva vinstsyftande verksamheter hämmas, något som svensk välfärd med dess stora utmaningar inte är betjänt av. Belägg för att kvaliteten skulle vara högre i idéburen verksamhet saknas dessutom.”, framhåller arbetsgivarorganisationen i sitt yttrande.
Även förslaget om lagstiftning för registrering av idéburna aktörer inom offentlig verksamhet sågas av Svenskt Näringsliv, som saknar lösningar i utredningen för att underlätta bristen på statistik på området.
Remisstiden för utredningen har förlängts med två månader till 30 juni på grund av corona.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer