Tillsammans med överdirektör Lars Lööw fick hon ta emot priset nyligen. Bakom Svenska jämställdhetspriset står Forum jämställdhet, en mötesplats för jämställdhetsarbete.
Nominerade var även Danske bank, fotbollsföreningen Eskilstuna United DFF, Kungliga tekniska högskolan och Uppsala kommun, som arbetat aktivt med att ställa jämställdhetskrav i offentlig upphandling med sin allmännytta, Uppsalahem, som pådrivande.
-Vi är såklart oerhört stolta och hedrade över att detta livsviktiga utvecklingsarbete hos Arbetsförmedlingen har prisats med Svenska Jämställdhetspriset för 2022. Nu hoppas vi att fler kan inspireras och också inkludera ett jämställdhets- och kvinnofridsarbete i deras verksamheter.
-Exempelvis att arbetsgivare kan inkludera frågan om våld i sina hälsosamtal med medarbetare och lyfta det som en arbetsmiljöfråga eftersom kan påverka arbetsförmågan. Våld i nära relationer är så vanligt så vi kan utgå från att alla arbetsplatser har medarbetare som är utsatta för våld, säger Åsa Frostfeldt.
En viktig del för Arbetsförmedlingen har varit att nå ut till sina leverantörer genom att dessa nu har ett heltäckande ansvar för kontakterna med arbetssökande. Det är privata aktörer som genom valfrihetssystemet Rusta och matcha, som nu täcker hela landet efter utbyggnad i fyra omgångar.
-Många leverantörer har hört av sig och tackat för det stöd som de fått via utbildningssatsningen. De har inte tidigare vetat att hur de ska agera när de upptäcker arbetssökande som är utsatta för våld eller utövare av våld i nära relationer. Nu kan de på ett mer professionellt sätt hantera dessa situationer och vi har redan sett många exempel på hur leverantörer i samverkan med arbetsgivare, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten, hälso– och sjukvården, skyddade boenden och polisen sett till att våldsutsatta har fått hjälp, säger Åsa Frostfeldt.
Inköpsrådet.se har tidigare berättar om hur modellen växt fram ur ett regeringsuppdrag.
Arbetsförmedlingen ställer nu gradvis ökade krav på sina leverantörer.
–Vi fortsätter att skriva in i de särskilda villkoren i avtalen att de som arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen ska ha kunskap om våld i nära relationer. Detta är en del av Arbetsförmedlingen långsiktiga arbete kring social hållbarhet. Vi håller på nu och avrapporterar till regeringen för det utvecklingsarbetet som skett under 2019-2021 och avvaktar nu mera information om hur uppdraget kommer att formuleras framöver, säger Åsa Frostfeldt.
Hon har arbetat på Arbetsförmedlingen 2015 och har lett arbetet med en utbildningsmodell mot våld i nära relationer i samverkan med sex regionala samordnare samt verksamhetsutvecklare och processtödjare på lokal nivå.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer