Upphandlingen annonserades igår och har 7 juni som sista anbudsdag med sikte på att ramavtalet ska träda ikraft 1 november i år.
De 21 regionerna kommer dock att ansluta vid olika tidpunkter med hänsyn till när nuvarande avtal löper ut – för vissa regioner som exempelvis Norrbotten sker det först hösten 2023.
Västra Götalandsregionen, VGR, är upphandlande myndighet inom ramen för ett samarbete som sparkades igång genom regiondirektörsbeslut i december 2020.
– Vi är mycket nöjda med att nu äntligen kunna presentera gemensamma kriterier för inhyrning av vårdpersonal. Det kommer att underlätta för både regioner och leverantörer framöver, säger VGR:s regiondirektör Ann-Sofi Lodin, som varit ordförande i projektets styrgrupp.
Det kontroversiella kravet på ett års karens finns kvar. Regeln hindrar läkaren eller sjuksköterskan att bli inhyrd till en region under ett år från det att en anställning avslutats i samma region.
Leverantören kommer att riskera ett vite på 20 000 kronor om inte karensbestämmelsen följs.
– Vi tycker att det är otroligt viktigt att vi har en kontinuitet och verksamhetsutveckling i regionerna. Därför vill vi inte ha medarbetare som går från en region och kommer in som konsulter, utan vi behöver ha karensen här, säger VGR:s projektledare Stefan Petersson till Läkartidningen.
Upphandlingen är uppdelad på två anbudsområden – läkare respektive sjuksköterska – där inriktningen är att teckna ramavtal med samtliga leverantörer som uppfyller obligatoriska krav.
Regionerna kräver bland annat att anbudsgivarna ska ha minst två års erfarenhet av konsultbemanning inom hälso- och sjukvård samt för anbudsområde läkare en omsättning på minst 25 miljoner kronor.
Enlig regionerna tjänar både vårdgivare och leverantörer på en gemensam prissättning som ger tydliga förutsättningar för alla inblandade.
Ersättningen bygger på indelning i tre zoner – där områden med förhållandevis god bemanningssituation finns i zon ett och där riktigt svårrekryterade område placerats i zon tre.
Kommunerna i Stockholms län, med undantag för Norrtälje, finns exempelvis i zon ett och många glesbygdskommuner i zon tre där ersättningen är 10-50 procent högre.
Lägsta ersättning i zon 1 är 560 kronor per timme för legitimerade sjuksköterskor och högsta 1425 kronor för specialistläkare inom klinisk patologi och rättsmedicin.
VGR betonar att arbetet med ramavtalet haft stort fokus på ”inspel” från leverantörsmarknaden, branschorganisationer och fackförbund. Utformningen med karensbestämmelsen och ersättningsnivåer bäddar ändå för kritik.
– Självklart har åsikterna gått isär ibland, vi har ju olika roller. Men nu måste vi se till patienternas och personalens bästa. Och vårt uppdrag är att förvalta skattepengarna på bästa sätt, säger Stefan Petersson.
Ann-Sofi Lodin summerar:
– Det har varit ett svårt och omfattande arbete som genomförts gemensamt av alla regioner, så vi är mycket nöjda med att nu vara i hamn och kunna garantera rimliga förutsättningar för en god vård och personalpolitik framöver, säger Ann-Sofi Lodin.
Enligt en sammanställning av SKR var regionernas totala kostnad för hyrpersonal 6,3 miljarder kronor ifjol.
VGR har angett ett samlat takvärde på 29 miljarder kronor för det fyraåriga ramavtalet utifrån uppskattade volymer plus omkring 25 procent som ”höjd” för eventuell ökning av inhyrning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer