Jobben i framtiden kommer att kräva andra kompetenser och andra verktyg än dagens – men exakt hur ditt jobb ser ut om säg tio år är svårt att förutse.

Visst går det att göra förutsägelser, också på goda grunder, men det finns också idéer om framtidens jobb som riskerar att snarare skada din karriär än hjälpa dig.

Det här skriver affärssajten Fast Company – som också listar fem myter om framtidens jobb som kan vara just hinder för att lyckas i karriären.

1. Du måste vara snabblärande för att lyckas. Visst finns det fördelar med att snabbt kunna plocka upp nya färdigheter, men om det inte är något som kommer naturligt till dig är du inte dömd att misslyckas. Att träna på något hjälper allt som oftast.

Det tar lång tid att lära sig att behärska en svår förmåga. Och att behärska en förmåga handlar om ett kontinuerligt engagemang för att förbättra och finjustera. Bli inte avskräckt om du känner att det tar längre tid för dig än för dina kollegor – det som spelar roll är hur öppen du är för förändringar.

2. Om du vill göra något innovativt, så måste du vara entreprenör eller jobba på ett nystartat företag. I dag är innovation synonymt med entreprenörskap. De nya företagen stöper om hela branscher i dag och de som vill lösa de stora problemen ska antingen ta jobb i ett nybildat företag eller starta eget.

Men i dag vet också de flesta etablerade företag att de måste vara innovativa för att lyckas. Det innebär att också äldre företag kommer att ge utrymme för innovation i framtiden.

Du behöver heller inte alltid befinna dig i en ledande position för att vara innovativ på ett bolag.

3. Ställ rätt frågor.Flera experter talar om att anställda kan dra stor nytta av att lära sig tänka som en vetenskapsman för att lyckas på framtidens arbetsmarknad. Man kan till exempel ta sig an sitt arbete med en rad frågor, i stället för uppgifter. Att ställa rätt frågor kan hjälpa dig att förstå vad du verkligen är ute efter.

4. Automatisering är illa för de anställda. Det här är en av de kanske mest påtagliga och skräckinjagande myterna – att robotarna kommer för att ta ditt jobb och att det inte finns så mycket du kan göra åt det.

Men det är en farlig inställning, som riskerar att bara fungera som hämsko. Maskiner kan i stället hjälpa dig att göra ditt jobb bättre. Men då måste du också vara öppen och villig för att lära dig hur du kan utföra ditt jobb med hjälp av maskiner.

Många forskare pekar också på att maskiner kommer att skapa fler jobb än de förstör.

5. En humanistisk utbildning är meningslös. I en tekniskt centrerad värld är det många som ifrågasätter humanistiska utbildningar, särskilt om man ska dras med dryga studieskulder. Men att förstå humaniora blir ännu viktigare i en maskinorienterad värld, oavsett om den här kunskapen inhämtas från ett universitet eller inte.

Det finns också de experter som pekar på att ämnen som konst, filosofi, sociologi och psykologi gör det möjligt för människor att förstå hur en teknik som artificiell intelligens, AI, ska användas.