År 2009 inkom det totalt 2 083 ansökningar om överprövning till länsrätterna (numera förvaltningsrätterna). Det är en ökning med cirka 46 procent jämfört med år 2008.
Statistiken kommer från Domstolsverket och redovisas i Konkurrensverkets skrift Siffror och fakta om offentlig upphandling. Det handlar om ett rejält uppsving i antal. År 2003 hanterade landets förvaltningsrätter blott 875 upphandlingsrelaterade mål.
I knappt en tredjedel av 2010 års mål, 31 procent för att vara exakt, har leverantören fått bifall. Upphandlande myndigheten eller enhet har i dessa fall ålagts att antingen rätta eller göra om upphandlingen. I 42 procent av målen fick leverantören avslag.
Det är inte ovanligt att förvaltningsrätten avgör ett mål utan att pröva om upphandlingen har gått korrekt till. Under 2010 blev 27 procent av målen aldrig blev prövade i sak. Till förklaringarna hör att ansökan om överprövning kommit in för sent eller att målet lämnats över till en annan förvaltningsrätt. I ett fåtal fall saknas det uppgifter om utgången i målet.
Konkurrensverkets passar på att poängtera att antalet mål inte är detsamma som antalet överprövade upphandlingar. Om en leverantör begär överprövning av en samordnad upphandling kan det bli ett målnummer för varje upphandlande myndighet. En och samma upphandling kan därför resultera i ett stort antal målnummer – även om den praktiska handläggningen sker som ett enda mål.
Även i kammarrätterna har antalet inkomna ansökningar ökat mellan år 2003 och 2009. Vi ser en fördubbling från 210 till 410 mål. Ökningstrenden håller i sig även för högsta instans. Högsta förvaltningsdomstolen (före detta regeringsrätten) fick år 2009 ta emot 124 ansökningar mot 2003 års 51 stycken.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 om överprövning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer