Almedalsveckan i Visby, som drar igång på söndag, fortsätter att växa kraftigt. Antalet evenemang är mer än 20 procent större än i fjol samtidigt som antalet arrangörer gått upp med drygt 15 procent.
Den officiella programförteckningen innehåller nu drygt 2 200 olika arrangemang, varav 65 går på temat upphandling. Av detta stora utbud står Upphandling i Almedalen för en betydande del.
Upphandling i Almedalen arrangeras den 1 och 2 juli på Gotlands Museum och inleds av upphandlingsutredaren Anders Wijkman. Till dem som också är här kommer för att dela med sig av sina erfarenheter hör Magnus Josephson. Han förklarar vikten att ha rätt team hos både köpare och säljare för att en upphandling ska bli framgångsrik.
Upphandlingsbolaget i Göteborg driver ett treårigt pilotprojekt som syftar till att arbeta fram en modell för stadens arbete med social hänsyn i offentlig upphandling med inspiration från bland annat London. På Gotlands Museum berättar bland andra Inger Ek och Carin Bergdahl om hur långt processen hittills har kommit.
Miljöstyrningsrådet och Upphandlingsstödet bjuder på ett seminarium där man visar på det stöd som finns för organisationer som vill använda innovationsupphandling för att främja nytänkande och hållbar tillväxt. Konkreta råd och praktiska exempel utlovas.
Även ”på stan” är det gott om upphandlingsrelaterade evenemang. Kost & Näring, LRF, Fairtrade, Martin & Servera, Svenskt Sigill, Offentliga Affärer och Skolmatens vänner är några arrangörer.
Preliminär statistik från Region Gotland visar att stat, kommuner, landsting, företag och intresseorganisationer genomför flest evenemang i år. I likhet med tidigare år är seminarium den dominerade evenemangsformen. Samtal, frågestund/utfrågning samt mötes- och debattplats ökar mest.
Veckan som helhet beskrivs i år som mer utjämnad. Tisdag och onsdag är de mest evenemangstäta dagarna följt av torsdag och måndag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer