Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Avfallsbolag kan få böta 11 miljoner

Kommunala Stockholm Vatten har genomfört sex otillåtna direktupphandlingar av insamling och transport av avfall. Konkurrensverket yrkar på närmare 11 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

| 2021-04-07

I juni 2016 annonserade Stockholms stads bolag Stockholm Vatten en upphandling av bland annat insamling och transport av hushållsavfall.

Moderbolaget till den leverantör som vann upphandlingen gick under 2018 i konkurs. En ny leverantör, som i mars 2018 förvärvade den upphandlade leverantören, meddelade att man inte kunde leverera i enlighet med de tidigare avtalade ersättningsvillkoren.

För att hantera den uppkomna situationen genomförde Stockholm Vatten flera direktupphandlingar i november och december 2018. Det följdes av ytterligare ett direktupphandlat avtal i juli 2019 om insamling och transport av hushållsavfall. 

Värdet på avtalet som ingicks i juli 2019 uppgick till 249 miljoner kronor. Övriga fem direktupphandlade avtal omfattar köp av olika slags avfallstjänster till ett värde av cirka 71 miljoner kronor.

Nu yrkar Konkurrensverket att bolaget ska dömas att betala sammanlagt 10,6 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, varav det största direktupphandlade avtalet ensamt står för 7 miljoner kronor.

– Även om en upphandlande myndighet har försatts i en svår situation har myndigheten ändå ansvar för att skyndsamt genomföra annonserade upphandlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

De sex otillåtna direktupphandlingarna har tidigare överprövats hos Förvaltningsrätten i Stockholm. 

Förvaltningsrätten noterade bland annat att bolaget hade haft tid att genomföra ett påskyndat upphandlingsförfarande och att bolaget hade underlåtit att tillämpa de sanktionsmöjligheter som fanns tillgängliga i de tidigare upphandlade avtalen. 

Med hänsyn till att de aktuella tjänsterna bedömdes vara av sådan samhällskritisk funktion som måste fungera, bestämde domstolen att avtalen fick bestå av tvingande skäl till ett allmänintresse, trots att det förelåg förutsättningar för ogiltighet. 

I dessa fall är Konkurrensverket skyldigt att ansöka om upphandlingsskadeavgift och ska bedöma ett sanktionsvärde för de konstaterade överträdelserna.

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

12 kommentarer på "Avfallsbolag kan få böta 11 miljoner"

  1. Urban skriver:
    7 april, 2021 kl. 23:04

    Det verkar inte som att böter till Konkurrensverket har någon större avskräckande effekt. Det är ju inte de ansvariga tjänstemännen som behöver betala böterna, utan skattebetalarna.

    En polisman som missköter sitt jobb riskerar löneavdrag, personalansvarsnämnd och avsked. En sjuksköterska eller läkare kan bli av med sin yrkeslegitimation.

    Varför ska korrupta och/eller slarviga kommunala tjänstemän komma lindrigare undan? Det visar ju på en total brist av respekt för de som genom skatten betalar deras löner.

  2. Börje Carlsson skriver:
    7 april, 2021 kl. 23:25

    320 miljoner utan LOU. Typiskt Stockholmskommuner. De tror alltid att de kan göra som de vill och är så stora i korken att de tappat alla begrepp. Men ICKE denna gång. En eloge till Konkurrensverket.

  3. Monica skriver:
    8 april, 2021 kl. 16:21

    Urban, vad baserar du ditt påstående på? Det är ganska magstarkt att anklaga en hel yrkeskår för att vara korrupta och/eller slarviga.

  4. Urban skriver:
    8 april, 2021 kl. 23:27

    Monica, vad menar du? Det står ju klart och tydligt, ”de ansvariga tjänstemännen”, samt ”korrupta och/eller slarviga kommunala tjänstemän”. Det är ju knappast samma sak som att anklaga en hel yrkeskår.

    Självklart borde de som är korrupta eller slarvar med skattemedel själva också behöva ta någon form av konsekvenser för detta, likt poliser, sjuksköterskor och läkare får göra eller håller du inte med?

    Eller har du någon bättre idé hur vi stoppar detta som Upphandling24 rapporterar om så frekvent. Bara det borde ju betyda att det är ett reellt problem, särskilt för de tjänstemän som gör att bra jobb.

  5. Monica skriver:
    9 april, 2021 kl. 09:16

    Urban. Om du vet att en viss tjänsteman är korrupt eller ”slarvar” i den här upphandlingen kanske du ska hantera frågan på ett annat sätt? Är detta rätt forum att mer eller mindre hänga ut ansvarig tjänsteman (denna uppgift går ju att få fram) med en sån allvarlig anklagelse?

  6. Urban skriver:
    10 april, 2021 kl. 01:54

    Monica. Jag har svårt att finna något bättre forum än detta för att diskutera hur upphandlingar bör genomföras. Den upphandlingslagstiftning som vi har skall givetvis följas av alla. Det är ett förtroende att få handskas med skattemedel och skall ovillkorligen göras ansvarsfullt.

    En myndighet ska inte göra inköp för 350 miljoner utan att upphandla och att vi nu har denna diskussion, känns därför mycket behövligt.

    För övrigt, eftersom dessa avtal inte upphandlats, är det långt ifrån enkelt att få reda på vem som är ansvarig. Men självklart borde hela historien utredas noggrant av Stockholm Vatten.

    Kanske myndigheters inköpsorganisationer generellt behöver fundera över vilka attityder som är eftersträvansvärda och vilka deras egentliga uppgifter är? På samma sätt som HBTQ-certfiering handlar om att förändra attityder som kan verka självklara, kanske det också skulle vara bra med något liknande gällande hanterandet av skattemedel?

  7. Anonym men sakkunnig skriver:
    13 april, 2021 kl. 13:36

    Urban och Börje ni är helt rätt ute.

    I slutändan handlar det bara om omfördelning av det anmäla där KKV får ytterligare resurser att följa upp sitt uppdrag, så nytt gör skadestånden. Däremot blir sällan de ansvariga drabbade vilket är katastrof precis som ni beskriver. Stockholm är värst i landet vilket också märks. Gör om, gör rätt!

  8. Östen skriver:
    13 april, 2021 kl. 14:59

    Ett troligt alternativ i aktuellt fall är att, det är resursbrist i bolagets upphandlingsavdelning som är orsaken till dessa otillåtna direktupphandlingar. Eftersom det är en nödvändig samhällsfunktion som måste fungera med hänsyn till t.ex. smittorisken m.m.
    Bättre med böter än ett samhälle i kaos!

  9. Lars skriver:
    13 april, 2021 kl. 16:04

    Oavsett vad som gått fel så är det naturligtvis viktigt att det får konskevenser för de ansvariga personligen. Det ”gamla” tjänstemanna ansvaret innebar detta men det borde införas igen. Det är bara i det offentliga som grava misstag eller frånvaro av professionalism inte får personliga konskvenser. Frånvaron av konsekvenser gröper också steg för steg ur allmänhetens förtroende för det offentliga vilket är förödande långsiktigt.

  10. Östen skriver:
    13 april, 2021 kl. 18:05

    Jag håller med om att det allmänna förtroendet för det offentliga påverkas negativt av dåligt skötta affärer och övriga mindre lyckade exempel i den offentliga administrationen. Jag har aldrig träffat någon tjänsteman som vill göra ett dåligt jobb. Det finns naturligtvis bättre och sämre kompetens. Generellt är upphandlingsfunktionen underbemannade i stat, regioner och kommuner. Det är rimligtvis den beslutade församlingen/politikerna som har ansvaret att det finns resurser. Cheferna har mest sannolikt begärt mer resurser så att de kan klara uppdraget.
    Jag frågade den tidigare upphandlingsministern Shekarabi vid ett tillfälle. Shekarabi höll ett föredrag om upphandlingens betydelse för utvecklingen av offentlig sektor.
    Jag frågade: Har ni informerat, skickat direktiv till kommuner, regioner och de statliga organisationer som berörs?
    Shekarabi svarade: naturligtvis förstår dessa organisationer!
    Jag tänkte för mig själv du vet inte hur det fungerar.

  11. Östen skriver:
    13 april, 2021 kl. 19:15

    Jag håller med om att det allmänna förtroendet för det offentliga påverkas negativt av dåligt skötta affärer och övriga mindre lyckade exempel i den offentliga administrationen. Jag har aldrig träffat någon tjänsteman som vill göra ett dåligt jobb. Det finns naturligtvis bättre och sämre kompetens. Generellt är upphandlingsfunktionen underbemannade i stat, regioner och kommuner. Det är rimligtvis den beslutade församlingen/politikerna som har ansvaret att det finns resurser. Cheferna har mest sannolikt begärt mer resurser så att de kan klara uppdraget.

  12. Upphandlar´n skriver:
    20 april, 2021 kl. 13:32

    @Urban
    ”Kanske myndigheters inköpsorganisationer generellt behöver fundera över vilka attityder som är eftersträvansvärda och vilka deras egentliga uppgifter är?”

    Nja nu är det väl inte inköpsorganisationen det är fel på utan i såfall beställarorganisationen. Jag vill tro att de flesta strategiska inköpare och upphandlare vill göra ett gott jobb. Däremot behöver man titta närmare på beställarorganisationen som delvis inte vill upphandla eller kan upphandla eftersom det saknas resurser på upphandlingsenheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Beatrice Nordling Foto: Caitlin Littlewood

Mest affärer med män

Två av tre aktiebolag som det offentliga gör affärer med saknar helt kvinnor i styrelsen. Sveriges kvinnoorganisationer kräver nu åtgärder efter en granskning som visar att offentliga inköp är mindre jämställt än affärslivet i övrigt.

Bytte arbetsgivare efter 18 år

Karriär

Efter 18 år på fordonstillverkaren AB Volvo basar civilingenjören Maria Engebratt numera för inköp på Trafikverkets regioner Syd och Väst. ”Jag gillar att få vara med och driva samhällsutvecklingen framåt”, säger hon.

Tar sikte på -30 och -45

Uppsala universitet vässar sina miljöambitioner med en ny miljöplan där inköpsarbetet får en viktig roll för att nå långsiktiga mål.

Andreas Svahn

Enighet i Örebro om klimatkrav

Örebroregionens upphandlande myndigheter gör gemensam sak om krav på upphandlade transporter. Framöver ska de vara fossilfria.

Rosenbad

Går längre än EU kräver

EU-valfrihet blir svenska krav sedan regeringen bestämt sig för vad en upphandlingsannons måste innehålla. Hänsyn till miljö, sociala aspekter och innovation ska annonseras enligt en promemoria.

Vill se nej till 30 motioner

Finansutskottet föreslår att riksdagen säger nej till omkring 30 motioner som handlar om offentlig upphandling. Omröstningen är planerad till den 29 mars.

Lediga jobb

Chef till Skolverkets inköps- och upphandlingsenhet

Upphandlare till Stockholms universitet

  • Upphandlare till Uppsala kommun
  • Upphandlare till Sollentuna kommun
  • Upphandlingscontroller till Uppsala universitet
  • Upphandlingsrådgivare till Riksbanken
  • Senior upphandlare med inriktning IT till statens inköpscentral
  • Förvaltare till Statens inköpscentral
  • Strateg – försörjningsberedskap Region Gotland
  • SVT söker strategisk inköpare
  • Strategisk upphandlare till Jämtkraft
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Mest affärer med mänMest affärer med män
Bytte arbetsgivare efter 18 årBytte arbetsgivare efter 18 år
Tar sikte på -30 och -45Tar sikte på -30 och -45
Enighet i Örebro om klimatkravEnighet i Örebro om klimatkrav
Går längre än EU kräverGår längre än EU kräver
Vill se nej till 30 motionerVill se nej till 30 motioner
Baxar undantagsförslag vidareBaxar undantagsförslag vidare
”Ta ansvar för uttjänt IT””Ta ansvar för uttjänt IT”
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Senaste kommentarerna

  • Går längre än EU kräverÄr det någon som funderar över hur mycket resurser som krävs för att följa upp alla krav? Alla ställda krav...
  • Går längre än EU kräverFantastiskt, maximerad administration med systemstöd från stenåldern.
  • Alla mot TrafikverketÄntligen händer något mot det självgoda och inkompetenta Trafikverket. Vilket annat bolag skulle försämra komforten för sina resenärer? Det räcker...
  • Sista chansen för löneenkätenHej, den publicerades de 14 februari. Läs mer här: https://upphandling24.se/sa-mycket-tjanar-upphandlare-2023/
  • Sista chansen för löneenkätenHejsan, Vecka 8 har passerat så jag undrar när årets statistik presenteras?

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023 FULLBOKAD
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober 2023
  • Agil upphandling | 19 oktober 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Utnyttja möjligheten att förhandla

Möjligheterna att förhandla inom offentlig upphandling är större än de flesta tror och ger oftast en bättre affär. Men det krävs kunskap i regelverket och i hur du praktiskt går till väga för att förhandla framgångsrikt. Petra Rantzow lär ut sina bästa tips.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Kunskap och rutin för hållbara affärer
  • Vad omfattas egentligen av sekretess?
  • Dialogmöten höjer konstens kvalitet
  • Då ska ska-kraven vara uppfyllda
  • Det positiva med överprövning
  • Några betalar men ingen kan uteslutas
  • Bevis för onormalt lågt pris i anbud
  • Intervallutvärderingens sista suck
  • Medvetet oförstående eller okunniga?
  • Hittade vägen till nya normer
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »