Läsarfråga: Vad innebär den nya avtalsspärren och när börjar den gälla?
Expertsvar: Den 15 juli infördes som bekant nya bestämmelser i de svenska upphandlingslagarna – Lagen om offentlig upphandling, LOU, och Lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster, LUF.
En av nyheterna är införandet av en avtalsspärr för upphandling inom både den klassiska sektorn och försörjningssektorerna.
Syftet är att hindra den upphandlande enheten från att ingå avtal och därmed skära av rätten till överprövning för anbudsgivare. Bestämmelserna om avtalsspärr införs i kapitel 16 i respektive lag och gäller för upphandlingar såväl över som under tröskelvärden.
Det framgår av kapitel 16, paragraf 6 i LOU respektive LUF att avtalsspärren är knuten till den upphandlande enhetens skyldighet att skicka ut upplysningar om tilldelningsbeslut.
10 eller 15 dagar
Vid formlösa förfaranden, exempelvis förhandlat förfarande utan föregående annonsering eller då det bara finns en anbudsgivare, inträder därför ingen avtalsspärr.
Vid formbundna förfaranden, alltså de allra vanligaste upphandlingsförfarandena, hindrar avtalsspärren den upphandlande enheten att sluta avtal med en leverantör tidigare än tio dagar från det att underrättelsebeskedet skickades ut, om elektroniska kommunikationsmedel har använts som e-post eller fax.
Om underrättelse har skickats ut på annat sätt än elektroniskt, som post, får avtal inte ingås förrän 15 dagar efter det att underrättelsen skickades.
”Avtalsspärren hindrar den upphandlande
enheten att sluta avtal med en leverantör tidigare än tio dagar från det att underrättelse beskedet skickades ut elektroniskt”
Tidsgränserna anses ge berörda anbuds-givare tillräckligt med tid att granska tilldelningsbeslutet och överväga om ett prövningsförfarande bör inledas.
Perioden, för vilken avtalsspärren gäller, ska enligt kapitel 9, paragraf 9 i LOU respektive LUF anges i underrättelsen om tilldelningsbeslut.
Det är således i tilldelningsbeslutet som en leverantör på ett enkelt sätt kan se enligt vilka regler den aktuella upphandlingen ska hanteras i en eventuell överprövningsprocess. Motsvarande bestämmelse för upphandlingar under tröskelvärden finns i kapitel 15, paragraf 19 i respektive lag.
Från den 15 juli gäller dessutom att om den tionde dagen, eller i förekommande fall den femtonde dagen, skulle vara en helgdag infaller avtalsspärrens sista dag nästföljande vardag.
Övergångsbestämmelser
Om längre tid än den lagstadgade minimifristen anges i tilldelningsbeslutet gäller denna. För att tas upp till prövning måste en ansökan om överprövning ha kommit förvaltningsrätten tillhanda innan utgången av den angivna tiden.
Enligt övergångsbestämmelserna ska de nya reglerna tillämpas på upphandlingar som har påbörjats efter den 15 juli 2010. För upphandlingar som har påbörjats tidigare gäller fortfarande de gamla reglerna om rätt till överprövning till och med tio dagar räknat från att den upphandlande myndigheten eller enheten har meddelat tilldelningsbeslut.
Förlängd avtalsspärr
Slutligen skall nämnas något om den så kallade förlängda avtalsspärren.
När en ansökan om överprövning kommer till förvaltningsrätten före utgången av avtalsspärren inträder automatiskt en förlängd avtalsspärr enligt kapitel 16, paragraf 9 i respektive lag.
Det betyder att det i överprövningsmål enligt de nya reglerna i normalfallet inte längre är nödvändigt att i förvaltningsrätten särskilt yrka att interimistiskt beslut ska fattas om att upphandlingen inte får avslutas.
Den förlängda avtalsspärren gäller normalt fram till dess förvaltningsrätten avgjort överprövningen och följs av ytterligare en
tiodagarsfrist, inom vilken den upphandlande myndigheten eller enheten inte får ingå avtal.
Inom denna nya tiodagarsfrist måste en leverantör som vill klaga på förvaltningsrättens dom komma in med överklagande till kammarrätten med särkilt yrkande om att rätten ska stoppa upphandlingen tills vidare (yrkande om interimistiskt beslut).
I kammarrätten och Högsta förvaltningsrätten (tidigare Regeringsrätten) gäller alltså inte reglerna om avtalsspärr och förlängd avtalsspärr utan där gäller även fortsättningsvis reglerna om interimistiska beslut.
Anna Ulfsdotter Forssell
Upphandling24 har samlat ledande experter inom fyra områden som är redo att besvara dina frågor. Skicka in dina frågor till experten@uh24.se. Expertpanelen har specialistkompetens inom upphandling (förfrågningsunderlag), anbudsskrivning, miljö och juridik.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer