Förslagen finns med i det så kallade Tidöavtalet – ett 63-sidigt dokument som en preliminär regeringsförklaring för ”Lag Kristersson”.
Överenskommelsen presenterades i fredags som grund för den tilltänkta, nya regeringen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna.
Tidöavtalet – döpt efter det slott utanför Västerås där partierna regeringsförhandlat – slår fast att tjänstemannaansvar ska införas. En särskild utredare ska ges i uppdrag att föreslå utformningen ”med syftet att stärka åtgärderna mot tjänstefel och vidga ansvaret för annan myndighetsverksamhet än myndighetsutövning.”
Förslaget är en hjärtefråga för Ulf Kristersson, som lyfte ämnet i sitt Almedalstal i somras.
– Medborgarna har rätt att kräva, att med all offentlig maktutövning följer ett ansvar för de beslut man fattar.
– På 70-talet avskaffade Socialdemokraterna tjänstemannaansvaret. Det var mycket dumt. Min regering kommer återinföra det. Det är tydligt att det behövs en uppdaterad version av offentlig ansvarsutkrävande, sade Ulf Kristersson i Almedalen.
I en artikel i Arbetsvärlden påpekar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, att det finns ett tjänstemannaansvar redan med befintlig lagstiftning men att det ”ligger bara där och dammar” som en konsekvens av bristande kompetens gällande offentlig förvaltning bland poliser och åklagare.
Men han nämner särskilt ”en dålig upphandling” som ett område att täcka in om tjänstemannaansvarets görs tydligare och vidgas till mer än myndighetsutövning.
En ny regering kan dock räkna med hård facklig kritik. Fackförbundet ST ser en risk för att hårdare lagstiftning driver fram en tystnadskultur och försvårar beslutsfattandet.
– Tillit till det offentliga och förmåga till ansvarutkrävande är centralt i vårt samhällsbygge, men det skapas bäst genom öppenhet och transparens. Inte genom att straffa tjänstemän, säger förbundsordförande Britta Lejon.
ST påpekar också att en statlig utredning, ledd av hovrättsrådet Anne Rapp, tidigare i år landat i att det inte bör göras några ändringar i det straffrättsliga tjänstefelseansvaret.
”Ett alltför strängt och onyanserat straffansvar riskerar enligt vår bedömning att skapa en osäkerhetskultur med tjänstemän som är rädda för att fatta beslut.”, summerar utredningen.
På vårdområdet bär föreslagna reformer till stor del Kristdemokraternas signum med inriktning om tydligare statlig styrning och där även statligt huvudmannaskap för vården nu kommer att utredas.
Den moderatledda koalitionen vill bland annat se ökad vårdsamverkan inom regionala centra och nämner specifikt upphandlingssamverkan för att använda resurserna mer effektivt. Förebilden är de sex regionala cancercentra som finns idag.
Av Tidöavtalet framgår också att regeringen planerar upphandlingsdirektiv på energiområdet. Det gäller för Vattenfall om kärnkraft och Svenska kraftnät om planerbar elproduktion.
En riksdagsomröstning om ny statsminister är planerad till klockan 11 idag med en tidsplan, om Ulf Kristersson väljs, att regeringsförklaring och nya statsråd ska presenteras i morgon bitti.
Vem är ansvarig för en “dålig upphandling”?
Upphandlaren eller kravställaren? Kravställaren kan ju vara en stor grupp av experter eller läggs allt på upphandlaren?
Vem bedömer om det är en dålig upphandling? Är det förlorande anbudsgivare?
Spännande.
Instämmer. Problem med upphandlingar hanteras ju vanligen antingen genom överprövning, prövande av avtals giltighet, eller som korruptionsbrott (vid t.ex. tagande av muta). Vilket utrymme som finns kvar för tjänstefel återstår att se, liksom om KKV’s tillsynsbeslut kanske kan få betydelse.
När Ulf var socialborgarråd i Stockholm gjordes en del dåliga affärer som dåvarande justitieminister Beatrice Ask kommenterade med:
“Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme”.
Idealiskt vore ju om ökat ansvar kopplades till ökade befogenheter. Så att t ex en upphandling som är på väg att gå snett kan stoppas, även om den formellt är oantastlig. Eller socialens folk kan ge/vägra bidrag även i strid med det som ser tydligt ut på papperet.