Senast i slutet av mars nästa år måste Trafikverkets redovisa sina slutsatser genom ett uppdrag som ska täcka investeringsprojekt med en kostnad på minst 100 miljoner kronor och som avslutats de senaste tre åren.
Regeringen motiverar åtgärden med att man har höga ambitioner för att säkerställa kvalitet i de offentliga inköpet och att man ser det som problematiskt att kostnader i Trafikverkets entreprenadverksamhet ökat i förhållande till avtalad kontraktssumma.
-Regeringen gör rekordstora infrastruktursatsningar för att ställa om transportsektorn och knyta ihop landet. Jag vill att vi säkerställer att varje skattekrona används på bästa sätt. Därför får Trafikverket i uppdrag att analysera kostnadsutvecklingen och återkomma med förslag på åtgärder, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Det är en read punkter som Trafikverket nu åläggs att analysera. Det gäller bland annat orsaker till de kontraktsavvikelser som bedöms omotiverade, skillnader i anbudssummor i lämnande anbud samt hur olika former av upphandlingsförfaranden och utvärderingskriteriet påverkar slutkostnaden.
Äntligen! Det har varit en fråga alldeles för länge varför anbud inom entreprenad verkar ha som regel att det aldrig behövs hållas. Är UM svaga på att förstå vad som behövs och därför räknar fel? Är kunskap inom avtalsrätt för låg så “man” tillåter avvikelser utan klar motivering? Är entreprenörerna alltid så fräcka att de utnyttjar UM:s brister? Finns det seriösa leverantörer? Ser fram emot resultatet av analyserna.
Det är samma sak inom byggentreprenader… bara titta på SFV:s upphandlingar.
Upphandlare inom Trafikverket har inte heller alltid någon utbildning. En person från oss (en kommun) som fick räkmacka internt, d v s från arbete utan utbildning eller erfarenhet, kände chef för upphandling och blev helt plötsligt upphandlare. Arbetade i ett par år och kom sedan till Trafikverket. Som sagt; ingen högskoleutbildning och ingen erfarenhet av upphandling innan dess. Den kompetensen har således Trafikverket. De upphandlar för miljarder skattekronor varje år utförda av upphandlare som endast har gymnasiekompetens…. Behövs någon annan förklaring till misslyckade upphandlingar….?
Brist på högskoleutbildning behöver inte innebära brist på kompetens. Den kan ju ha förvärvats på annat sätt. Det största problemet är nog snarare olika former av vänskapskorruption och att myndigheter alltid haft och har lätt att göra av med “andras” pengar och att tjänstemän aldrig drabbas personligen och ekonomiskt av sina snedsteg.
Bra! Frågan kan belysas från olika perspektiv. Har UM haft en utopisk föreställning om vad saker och ting kostar och därför antagit den med lägst pris när man de facto borde ha förkastat anbudet då 1) det finns en risk för att anbudet i praktiken var orimligt lågt. 2) Alternativet är såklart att leverantören mjölkar TV på pengar och maskar en del eller 3) så har det tillkommit omständigheter som ingen hade räknat med som har lett till fördyringar.
Intressant att veta är så klart hur man har följt upp delmålen. Når man sina delmål blir det sällan tjafs om förseningar eller fördyringar. Hursomhelst så välkomnar jag för en gångs skull en utredning.
En annan aspekt är så klart upphandlarnas utbildning och deras kännedom om risker i en entreprenadupphandling. Jag själv arbetat med ungtuppar som precis gått ut universitet och fått anställning som upphandlare / strategisk inköpare och som ska upphandla för miljarder utan någon som helst erfarenhet.
Men vänta nu… bra initiativ… men som jag tolkar artikeln så verkar det som att Trafikverket ska utreda sig själva!?
Vad säger reglerna om jäv angående en sådan situation?
Och även om de inte säger något, vad är mest lämpligt: att göra en intern utredning av ett internt problem, eller en extern oberoende utredning?
Och även om utredningen kommer fram till tydliga felkällor, kommer den att visa vad som behöver göras för att åtgärda dessa? Vad kommer man t.ex. föreslå beträffande inköps-/upphandlingsavdelningens funktion som ju måste sägas ha ett stort ansvar? Normalt anser jag att beställaren har största ansvaret men i Trafikverkets fall så är det väl känt att deras inköp har ett väldigt starkt inflytande över processen och därmed också slutresultatet – som uppenbarligen inte imponerat på regeringen…
Det ska förhoppningsvis bli intressant att se slutsatserna och föreslagna åtgärder. Jag hoppas också att Upphandling24 följer detta noga då det är Sveriges största upphandlande enhet räknat i investerade medel.