Det är inte tillåtet att göra som Stockholms läns landsting gjort. Utan ny konkurrensutsättning gjorde landstinget omfattande ändringar i ett tidigare upphandlat avtal. Förvaltningsrätten går på Konkurrensverkets linje genom att döma ut en upphandlingsskadeavgift på tre miljoner kronor.
– När det görs stora avsteg från ingångna avtal ska upphandlingen annonseras för att fler leverantörer ska ha chansen att lämna anbud, säger Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket.
Enligt domen har Stockholms läns landsting gjort så stora ändringar att man de facto ingick ett nytt avtal med kopieringsleverantören Ricoh. Genom ändringarna höjdes priserna för avropade kopiatorer. Återköpsvärden sänktes samtidigt som ramavtalet utvidgades till att även omfatta nya tjänster som inte tidigare funnits med.
Stockholms läns landsting anser att man endast gjort tillåtna ändringar, som inte är väsentliga, i avtalet. Dessutom hänvisas till reglerna om tillläggsköp i 4 kap. 8 § LOU. Det poängteras att syftet med ändringarna var att göra justeringar för att få avtalet att fungera på ett mer praktiskt sätt.
Förvaltningsrätten anser att ändringarna var vare sig oförutsedda eller nödvändiga för att kontraktet ska kunna fullgöras. Domstolen går också på Konkurrensverkets linje i fråga om hur kontraktstiden respektive kontraktsvärdet ska beräknas samt hur stor upphandlingsskadeavgiften ska vara.
Böter för stora avtalsändringar
Stockholms läns landsting ändrade så mycket i ett befintligt avtal att Konkurrensverket såg det som en otillåten direktupphandling. Förvaltningsrätten håller med och utdömer tre miljoner kronor i böter.
| 2014-07-07
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer