Kundval kan användas för att höja kvaliteten i välfärdstjänsterna. Det framgår av den första rapporten från Uppdrag Välfärd. Detta tvååriga forskningsprogram har initierats av de tre tankesmedjorna Entreprenörskapsforum, Fores och Stiftelsen Leading Healthcare.
– Kundval är väl lämpat för många välfärdstjänster eftersom det finns viktiga subjektiva kvaliteter som är svåra att lyfta fram i en upphandling, säger Andreas Bergström, tillförordnad vd för Fores.
Teoribakgrunden “Upphandling och kundval av välfärdstjänster” (pdf) har skrivits av Mats Bergman, professor vid Södertörns högskola. Studien går igenom i vilka situationer det är lämpligt med kundval, upphandling och offentlig regi, hur kvalitet och pris kan vägas samman på bästa sätt vid upphandlingar, hur risken för kvalitetssänkande besparingar kan minskas och mycket mer.
– Rapporten ger material till klokare samtal, bortom de förenklade argumenten för och emot vinst. Det är vårt mål med forskningsprogrammet Uppdrag Välfärd, säger Pontus Braunerhjelm, vd för Entreprenörskapsforum och professor vid KTH.
Strängare krav på förutsägbarhet och likabehandling vid upphandling har gjort det svårare för upphandlande myndigheter att väga in subjektiv kvalitet. Till de idéer som förs fram i rapporten hör att, utöver systematisk mätning av kundnöjdhet, låta en expertpanel ge omdömen om anbuden som sedan vägs in i upphandlingsbeslutet.
Mats Bergman poängterar att alla välfärdstjänster inte passar för kundval. Det gäller bland annat när skalfördelarna är så stora att kundval leder till monopol. Samma sak när brukarna inte har möjlighet att göra genomtänkta val, exempelvis vid akut- och ambulanssjukvård.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer