-Vi ser tecken på att alltfler regioner diskuterar att driva kollektivtrafik för buss i egen regi. Örebro stad har gått över till stadsbusstrafik i egen regi och Region Uppsala har frågan uppe för länsbusstrafiken senare under november, säger Anna Grönlund (bilden) branschchef för Sveriges bussföretag, som organiserar busstrafikföretagen.
Samhällsbetalda transporter står för över 90 procent av bussbranschens intäkter och därför följs utvecklingen med ett spänt intresse.
Sedan i höstas har offentligt ägda Svealandstrafiken exempelvis ansvar för stadsbusstrafiken i Örebro.
Inom Region Uppsala har Socialdemokraterna i opposition drivit på för en övergång till egen regi. En utredning ska presenteras för regionens trafiknämnd nästa vecka och ett beslut kan komma inom de närmaste månaderna.
-Men det finns också regioner som Kronoberg och Jämtland som tittat på frågan och kommit fram till att fortsatt upphandlad trafik är det bästa alternativet, inte minst ekonomiskt. Att olika regioner kommer fram till så olika slutsatser tyder på brister i en del av de utredningar som görs, säger Anna Grönlund, som saknar ett helhetsperspektiv i diskussionerna på regional nivå.
-Ofta missar man det faktum att privata bussföretag bidrar till samhällsnytta genom att kunna erbjuda transporter för idrottslag och andra föreningar, vilket offentligt ägda bolag inte kan göra med gällande lagstiftning,
Sveriges bussföretag ser risker för en utslagning av bolag på marknader som väljer bort privata lösningar.
-Det är mycket svårt att driva ett bussföretag på endast turism- och beställningstrafik – i alla fall utanför Storstockholm – och därför finns en uppenbar risk för att företag slås ut om det saknas möjligheter till upphandlad trafik.
I början av 90-talet skedde annars ett skifte i motsatt riktning med upphandlad linjetrafik för bussar, vilket dess varit den dominerande lösningen.
-Det gav stora besparingar för upphandlande myndigheter jämfört med hur trafiken organiserades tidigare, men det verkar som att dagens beslutsfattare inte är medvetna om den historiken, säger Anna Grönlund.
Hon tror att en oro för upphandlingsprocessen kan ha betydelse när regioner funderar över att driva trafiken i egen regi.
-Inte minst kan det gälla på tjänstemannanivå där man vill undvika kritik från politiker och media. Rädslan för att lyfta fram en aktiv dialog under upphandlingsprocessen ser vi också som ett återkommande problem. Från branschen vill vi verkligen ha dialog för att forma så bra förfrågningsunderlag som möjligt, säger Anna Grönlund.
-Vi har ganska länge nu puffat för modellavtal som tagits fram i partnersamverkan mellan beställare och bussbranschen. De exempel som finns på kollektivtrafikmyndigheter som gått längst med att använda avtalen är positiva med Västerbotten som kanske det tydligaste exemplet på att man där kunnat undvika kostnadsökningar vi sett i andra delar av landet.
Enligt Sveriges bussföretag behöver upphandlad trafik inte binda fast regionerna i ”gamla tekniklösningar”.
-Ett märkligt argument som dyker upp då och då är att upphandlad trafik med dess långa avtal på upp tio år skulle hindra teknikutveckling och övergång till fossilfria fordon. Från bussbranschen tycker vi att det är tvärtom – att bra avtal kan främja en utveckling av trafiken på egentligen alla områden. Trafik i Stockholm och Eskilstuna är exempel på övergångar till elbusstrafik inom befintliga avtal, säger Anna Grönlund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer