Mitt under Uppsala kommuns upphandling av boende för ensamkommande flyktingbarn byter en tjänsteman med en framträdande roll i upphandlingen jobb. Att den nya arbetsgivaren blir upphandlingens vinnare CVO, Center för vård och omsorg, har fått både kommun och konkurrerande vårdföretag att reagera.
Kritiken till trots väljer socialnämnden för barn och unga i Uppsala att fullfölja upphandlingen som började gälla vid årsskiftet. Motiveringen är att ensamkommande barn och ungdomars bästa måste komma i första rummet:
– Att riskera att stå utan boenden kan inte vara något alternativ, säger Anders A. Aronsson, ordförande i socialnämnden för barn och unga.
I formell mening går upphandlingen inte längre att överklaga. Tilldelningsbeslut meddelades i somras. Det har fått Ability Care, som tillhör förlorarna, att i ett brev till socialnämndspolitikerna kräva att upphandlingen ska göras om.
För kommunen är situationen dubbelt knivig. Att bryta befintliga avtal kan innebära risk för kommunen skadestånd. Två företag, CVO och Attendo, vann denna hundramiljonersaffär. Socialnämnden för barn och unga har därför beställt en granskning från kommunrevisionen för att se om något företag gynnats eller missgynnats.
– Det är väldigt angeläget att ärendet granskas av någon utomstående, menar Anders A. Aronsson.
Den före detta tjänstemannen Susanne Platerud, som har polisanmälts för eventuellt mutbrott, tycker sig inte ha varit partisk eller agerat fel. I en intervju med Upsala Nya Tidning säger hon att jobbytet var en privatsak och att hennes eget inflytande över upphandlingens slutresultat var litet.
Formellt sett var den jobbytande kommunmedarbetaren kontaktperson gentemot anbudsgivarna. Hon var med vid anbudsöppning och föredrog dessutom ärendet för politikerna.
CVO informerade inte heller kommunen om rekryteringen.
– Det beror på att jag fått veta av kommunen att tjänstemannen inte kunde avgöra utgången av upphandlingen, säger grundaren Sara Larsdotter Östlund till UNT.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer