Små och medelstora leverantörer är alltför sällan med när kommuner, landsting och staten köper in livsmedel och måltidstjänster. Detta trots att det handlar om sammanlagda köp för tio miljarder kronor om året.
Statistiken ger vid handen att det vid upphandlingar av livsmedel lämnas in i snitt 1,9 anbud. Upphandling av måltidstjänster lockar 2,2 anbud. Det ska jämföras med offentlig upphandling i allmänhet där det lämnas cirka 4,5 anbud per upphandling.
Grossistmarknaden för livsmedel är starkt dominerad av två stora aktörer. På marknaden för måltidstjänster finns tre jättar.
– En stärkt konkurrens på marknaden skulle vara bra för alla skolbarn, sjuka och äldre som äter den mat som köps in av det offentliga, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket
Han anser att fler aktörer bör ges chansen att konkurrera om de pengar som kommuner, landsting och staten lägger på mat. Många kostchefer i offentlig verksamhet vill dessutom gärna köpa från mindre leverantörer.
– Det bidrar till höjd kvalitet och kostnadseffektivitet.
Till de råd som Konkurrensverket i en färsk rapport (pdf) nu ger till offentliga matinköpare hör att dela upphandlingar i mindre kontrakt baserat på till exempel produktgrupper. Till tipsen hör även att undvika krav på att leverantören ska sköta distribution samt att på alla tänkbara sätt minska och underlätta administrationen för anbudslämnare.
Dags att dela på upphandlingarna
Konkurrensverket slår ett slag för delade upphandlingar. Verkets generaldirektör Dan Sjöblom vill på bland annat detta sätt locka små och medelstora företag att lämna anbud i livsmedelsupphandlingar där konkurrensen idag är dålig.
| 2015-04-15
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer