Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Det här är ett offentligt kontrakt vid interna köp

RättsfallsanalysSara-Li Olovsson och Ingrid Sandstedt, Advokatfirman Delphi, refererar en ny dom från EU-domstolen som rör frågan om möjligheten för upphandlande myndigheter att göra interna köp. Ett undantag från upphandlingsskyldighet är det så kallade Teckalundantaget.

| 2014-06-09

1. Fakta i målet

Det polytekniska universitetet i Hamburg, Technische Universität Hamburg-Harburg, hade, utan att tillämpa ett anbudsförfarande, tilldelat Hochschul-Informations-System GmbH, HIS, ett kontrakt avseende databehandlingssystem för högskoleadministration. 

Universitetet är en upphandlande myndighet. Den delen av universitetet som sysslar med inköp av varor och tjänster kontrolleras av den tyska delstaten Hamburg. HIS å andra sidan är ett privaträttsligt företag som ägs av förbundsstaten och ett antal tyska delstater, däribland delstaten Hamburg som även kontrollerar en del av universitetet. 

Tvisten som uppstått rör om universitetet har haft rätt att direkttilldela HIS ett kontrakt utan att tillämpa ett anbudsförfarande, och närmare bestämt om kontraktet mellan universitetet och HIS är ett offentligt kontrakt som omfattas av reglerna om offentlig upphandling.

2. Domstolens bedömning

EU-domstolen konstaterade att alla undantag från skyldigheten att öppna upp förkonkurrens ska tillämpas strikt. Ett undantag från upphandlingsskyldighet är det s.k. in house-undantaget (i Sverige ofta benämnt som Teckal-undantaget). Enligt EU-domstolen är Teckal-
undantaget motiverat av att upphandlande myndigheter ska ha möjlighet att utföra uppgifter med egna medel internt. Detta undantag kan även omfatta situationer där avtalsparten, i förhållande till den upphandlande myndigheten, är en fristående juridisk person.

Förutsättningen för att tillämpa undantaget är att den upphandlande myndigheten utövar en kontroll över den fristående juridiska personen som motsvarar den kontroll som den utövar över sin egen förvaltning, och att den fristående juridiska personen utför huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den eller de upphandlande myndigheter som äger den fristående juridiska personen.

Vad som avses med ”motsvarande kontroll” är möjligheten att utöva ett bestämmande inflytande i fråga om både de strategiska målen för den enhet som tilldelats kontraktet och dess viktiga beslut samt att den upphandlande myndighetens kontroll ska vara effektiv, strukturell och funktionell. En sådan motsvarande kontroll kan utövas gemensamt med flera offentliga myndigheter som tillsammans äger den fristående juridiska personen.

I detta fall var det tydligt att det inte finns något kontrollförhållande mellan universitetet och HIS. Universitetet äger nämligen inte någon andel i HIS och har inte heller någon ledamot i dess kontrollorgan. Det förelåg därför inte, enligt EU-domstolen, något internt samband mellan universitetet och HIS som gör att undantaget blev tillämpligt.

EU-domstolen fann även att delstaten Hamburg inte hade möjlighet att utöva någon ”motsvarande kontroll” över universitetet. Kontrollen som delstaten Hamburg utövade var endast kontroll över den delen av universitetets verksamhet som rör inköp och ingen kontroll över den delen av verksamheten som rör undervisning och forskning där Universitetet hade en stor självständighet.

Eftersom delstaten Hamburg inte utövade en kontroll över universitetet saknas skäl för EU-domstolen att bedöma om det var möjligt för universitetet att tillämpa in house-undantaget horisontellt, dvs. tilldela kontraktet till HIS på den grunden att delstaten Hamburg skulle utöva en motsvarande kontroll över både universitetet och HIS.

EU-domstolen ansåg därför att ett kontrakt avseende leverans av varor, som ingås mellan å ena sidan universitet som är en upphandlande myndighet och som på området för inköp av varor och tjänster kontrolleras av delstaten Hamburg, och å andra sidan det privaträttsliga företaget HIS som ägs av förbundsstaten samt tyska delstater, däribland delstaten Hamburg, utgjorde ett offentligt kontrakt i den mening som avses i upphandlingsdirektivet och därför omfattades av reglerna om tilldelning av offentliga kontrakt enligt direktivet.

3. Analys

Huvudregeln är att alla köp av varor, tjänster och byggentreprenader som görs av en upphandlande myndighet ska föregås av upphandling, i enlighet med LOU. Detta gäller i förhållande till alla leverantörer, dvs. även närstående företag, exempelvis helägda dotterbolag eller dotterdotterbolag. Detsamma gäller som huvudregel om något av dessa dotterbolag eller dotterdotterbolag köper tjänster, varor eller byggentreprenader av varandra eller av den kontrollerande myndigheten.

Från denna huvudregel finns dock ett antal undantag. Ett av dessa undantag är det som framgår av bestämmelserna i 2 kap. 10 a § LOU, och som innebär att vissa upphandlande myndigheters köp från närstående företag är undantagna från upphandlingsskyldighet om vissa kriterier är uppfyllda.

Undantaget för köp från närstående företag, så kallad in-house providing, baseras på EU-domstolens praxis i Teckalmålet och ett 30-tal därpå följande avgöranden. Bestämmelsen i 2 kap. 10 a § LOU kallas av denna anledning ofta för Teckal-undantaget och är utformad i syfte att LOU ska kunna tillämpas i enlighet med EU-domstolens befintliga och framtida rättspraxis på området.

Undantaget innebär att bestämmelserna i LOU inte behöver iakttas då det avtal som ingås sluts mellan en upphandlande myndighet och en leverantör som är en juridisk person som den upphandlande myndigheten helt eller delvis äger och då följande omständigheter föreligger.

1. Den upphandlande myndigheten utövar en kontroll över den juridiska personen som motsvarar den som myndigheten utövar över sin egen förvaltning (kontrollkriteriet).

2. I fall då den juridiska personen även utför verksamhet tillsammans med någon annan än den upphandlande myndigheten, att denna verksamhet endast är av marginell karaktär (verksamhetskriteriet).

Den förmodligen vanligaste formen av tillämpning av Teckalundantaget är att en upphandlande myndighet som kontrollerar en fristående juridisk person köper av den kontrollerade enheten. Det förkommer dock att en s.k. omvänd tilldelning sker, dvs. när den kontrollerade juridiska personen är en upphandlande myndighet, och myndigheten tilldelar ett kontrakt till den kontrollerande upphandlande myndigheten.

Så som EU-domstolen resonerar i mål C-15/13 förkommer även s.k. horisontell tilldelning, dvs. när systerbolag i en koncern tilldelar kontrakt till varandra. Att undantaget skulle vara tillämpligt i det fallet förutsätter att den kontrollerande enheten utövar tillräcklig kontroll över båda bolagen och dessa båda bolag bedriver huvuddelen av sin verksamhet gentemot den kontrollerande enheten på det sätt som verksamhetskriteriet kräver. Horisontell tilldelning belyses också i EU-domstolens avgörande i mål C-182/11 och C-183/11 Econord.

Europaparlamentet har nyligen antagit nya direktiv för upphandling vilka, till skillnad från tidigare upphandlingsdirektiv, innehåller en kodifiering av Teckal-undantaget, se artikel 12 i Europaparlamentets och Rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG.

Av artikel 12 i de nya direktiven är det helt tydligt angivet att Teckal-undantaget även omfattar situationer ”när den kontrollerade juridiska personen är en upphandlande myndighet, och myndigheten tilldelar ett kontrakt till den kontrollerande upphandlande myndigheten”, dvs. omvänd tilldelning. De nya direktiven ska genomföras i svensk rätt senast under våren 2016.

4. Målnummer och domstol

EU-domstolens dom den 8 maj 2014 i mål C-15/13

5. Sammanfattning

EU-domstolen har i mål C-15/13 ytterligare preciserat begreppet ”offentligt kontrakt” i samband med interna köp och i vilka fall Teckalundantaget kan tillämpas. För att det s.k. kontrollkriteriet ska anses uppfyllt krävs att den kontrollerande enheten kontrollerar mer än bara en begränsad del av den kontrollerade enheten.
 

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys Advokatfirman DelphiEconordHochschulIngrid SandstedtLi OlovssonLouTeckal

Redaktionen

red@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

“Fler brott bör ge uteslutning”

Utvidga listan över brott som kan utesluta anbudsgivare. Ge upphandlare tydligare rätt att kontrollera uppgifter ur belastningsregistret. Det är två åtgärder för att stoppa leverantörer med kopplingar till brottslighet, enligt säkerhetsföretagaren Mattias Nygren.

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

“Fler brott bör ge uteslutning”
AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Upphandla för rikets säkerhet

Det moderna samhället är sårbart. Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Viktor Robertson, advokat med specialisering mot frågor som rör säkerhetsskyddslagstiftningen leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Malin efter Olof
  • Utlovar enklare annonsering
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Kontrolltjänst med förhinder

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »