Liksom i fjol målar regeringen upp en positiv bild av offentlig upphandling i sin höstbudget.
Den sedan flera år nedåtgående trenden för det genomsnittliga antalet anbudsgivare har brutits. Samtidigt behöver antalet anbudsgivare fortfarande öka.
Regeringen lyfter också fram att andelen avbrutna upphandlingar 2020 minskade för andra året i rad.
Tittar man däremot på perioden mellan 2011 och 2020 har andelen avbrutna upphandlingar ökat samtidigt som andelen överprövningar minskat.
Det skulle kunna vara ett resultat av att dialogen mellan upphandlande myndigheter och leverantörerna har förbättrats, enligt propositionen.
”I dialogen kan förhållanden uppmärksammas som resulterar i att den upphandlande myndigheten eller enheten väljer att avbryta den pågående upphandlingen, för att i stället påbörja en ny upphandling, med villkor som bättre motsvarar befintliga behov”.
Regeringen ger en försiktig klapp på axeln åt alla upphandlare:
”Kombinationen av att andelen överprövningar har minskat något och att andelen upphandlingar där förvaltningsrätten ändrat utfallet minskat markant de senaste tio åren, skulle vidare kunna bero på att de upphandlande myndigheterna och enheterna har blivit bättre på att upphandla”.
Som Upphandling24 tidigare berättat får Upphandlingsmyndigheten 15 miljoner kronor extra nästa år som del i en satsning på cirkulär upphandling.
Myndighetens totala anslag för 2022 uppgår till 111,1 miljoner kronor, jämfört med 95,6 miljoner 2021, enligt budgetpropositionen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer